Беременность

РАНКОВА НУДОТА ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ

Ранкова нудота є поширеною ранньою ознакою вагітності, її переживає чимало жінок. Далі ми пояснимо, що таке ранкова нудота, чим вона викликається, і дамо кілька порад, як допомогти собі полегшити цей стан.

ЩО ТАКЕ РАНКОВА НУДОТА?

Ранкова нудота чи ранкова хвороба - це такий стан, коли жінка відчуває нудоту або потребу блювання під час вагітності, а іншої причини для цього, крім вагітності, немає. Це насправді розповсюджений прояв, що за статистикою знайомий майже дев'яти вагітним жінкам з десяти. Ранкове нездужання зазвичай починається на ранніх термінах вагітності, найчастіше - у проміжку між четвертим та сьомим тижнями.

Дарма, що назва цього стану вказує на те, що нудота ранкова: на жаль, це не так. Ви можете відчувати симптоми нудоти у будь-який час дня і ночі.

Ранкова хвороба відрізняється від більш серйозного стану - гіперемезису вагітних чи блювоти вагітних, що виникає, коли блювота стає настільки стійкою і сильною, що організм зневоднюється, і жінка сильно втрачає у вазі. Якщо у вас гіперемезис вагітних, можливо, ви потребуватимете медичної допомоги.

ЩО СПРИЧИНЯЄ РАНКОВЕ НЕЗДУЖАННЯ?

Хоча точна причина ранкової нудоти невідома. Існує теорія, що вона може бути пов'язаною з циркулюючими під час вагітності гормонами, але чому в деяких жінок її прояви надмірні - незрозуміло. Є певні речі, які збільшують вірогідність появи ранкової хвороби. Ви, ймовірно, пізнаєте її, якщо:

⦁    вагітні вперше;

⦁    ранкова нудота спостерігалася під час попередніх вагітностей;

⦁    вам добре знайома так звана «хвороба руху» - заколисування;

⦁    чекаєте на двійню або трійню;

⦁    маєте надмірну вагу або ожиріння;

⦁    члени вашої родини страждали на токсикоз.

ОЗНАКИ ТА СИМПТОМИ РАНКОВОЇ НУДОТИ

Основними симптомами ранкової хвороби є відчуття нудоти або блювота, або і те, й інше. Ви також можете відчути огиду до певних запахів чи продуктів, вас може знудити навіть тільки від вигляду чогось.

Боротися з ранковим нездужанням іноді буває дуже важко, і ви можете зловити себе на думці, що воно впливає на ваш настрій, роботу або домашнє спілкування та загалом на якість повсякденного життя. Важливо попросити рідних та друзів про допомогу, якщо вам потрібна певна підтримка. Якщо ваша ранкова хвороба насправді вас змучила, а справи аж ніяк не покращуються, поговоріть про це з вашим гінекологом або сімейним лікарем.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З ОРГАНІЗМОМ ПІД ЧАС РАНКОВОЇ ХВОРОБИ?

Вірогідно, ваш організм реагує на високий рівень певних гормонів, які підвищуються під час вагітності. До них може належати гормон, названий хоріонічним гонадотропіном людини (ХГЛ), який є гормоном, що виробляється в плаценті і може викликати нудоту та блювоту. Підвищення рівню естрогену також може спричинити цю реакцію вашого організму.
Є й інша теорія, яка полягає в тому, що зміни вашої травної системи, які відбуваються під час вагітності, можуть призводити до того, що їжа проходить через шлунок повільніше, ніж зазвичай, через що ви можете відчувати, що вас ось-ось знудить.

ЧИ ВПЛИНЕ РАНКОВА ХВОРОБА НА ДИТИНУ?

Зазвичай ранкова хвороба не чинить вплив на дитину, отже не хвилюйтеся. Насправді, якщо у вас виникає ранкова нудота, для вас є трохи нижчим ризик викидня.

Наші експерти радять...

При сильному токсикозі є ймовірність, що ваша дитина може мати при народженні меншу вагу, ніж очікувалося. Якщо є підозра на затримку росту плода, ваша вагітність буде ретельно контролюватися.

ДЕКІЛЬКА ПОРАД ЩОДО ПОДОЛАННЯ РАНКОВОЇ НУДОТИ

Є дещо, що можна спробувати, щоб полегшити або навіть звести нанівець ранкову хворобу. Ось кілька ідей, які здатні допомогти.

⦁    Відпочивайте як слід, адже втома може погіршувати самопочуття.

⦁    Перш ніж встати з ліжка вранці, з'їжте щось на кшталт тосту або галетного печива.

⦁    Харчуйтеся часто маленькими порціями замість того, щоб їсти тричі на день великими. Переконайтесь, що споживаєте достатньо складних вуглеводів, що містяться в таких продуктах як рис і макаронні вироби, і скоротіть кількість жирів.

⦁    Можливо, полегшити ваш стан допоможе вживання в їжу або додавання у напої імбиру. І хоча наукових доказів не так багато, є деякі дослідження, які дозволяють припускати, що це дієвий спосіб.

⦁    Якщо ви спостерігаєте чутливість до запахів їжі, споживайте її холодною, а не гарячою.

⦁    Пийте достатньо води, щоб уникнути зневоднення. Найімовірніше, вам буде простіше зробити кілька ковтків і пити частіше, аніж за один раз випити велику склянку.

СКІЛЬКИ ТРИВАЄ РАНКОВА НУДОТА?

Ранкова хвороба зазвичай вщухає і припиняється до 16-го тижня, проте існує невелика вірогідність, що вона триватиме й довше.

ЩО ЩЕ МОЖЕ ДОПОМОГТИ УПРАВЛЯТИ РАНКОВИМ НЕЗДУЖАННЯМ?

Лікар виключить проблеми, що могли б погіршувати стан, наприклад, інфекції сечової системи, що потребують лікування. Він також може перевірити, чи немає зневоднення. У разі потреби лікар призначить протиблювотні препарати, які можна приймати під час вагітності, що допомагають зупинити почуття нудоти. Є кілька різних протиблювотних засобів.

ГІПЕРЕМЕЗИС ВАГІТНИХ

Якщо ви щосили, але марно, намагаєтесь утримати у шлунку будь-що, вам слід одразу відвідати лікаря, оскільки у вас може виникнути гіперемезис вагітних. Іноді через цей стан потрібна госпіталізація та призначення протиблювотних засобів і рідини за допомогою внутрішньовенного крапельного введення.