Беременность

ТЕСТ НА ВАГІТНІСТЬ

Сьогодні це простіше простого: відкриваєте упаковку зі струминним тестом, прямуєте до вбиральні, знімаєте захисний ковпачок з одного боку пластикового стіку і мочитеся на зазначений кінець. І вже за лічені хвилини у вас є відносно точний результат, тобто ви знаєте, вагітні ви чи ні. Але до того як у 1976 році був розроблений перший домашній тест на вагітність, жінкам доводилося покладатися на ранні ознаки та симптоми, про які сповіщав організм, перш ніж вагітність підтверджувалася лікарем.

Для жінок, які намагаються завагітніти, проведення тесту для її раннього визначення - це вирішальний момент. "Так чи ні?" - питання, на яке потрібно мати відповідь, і емоції, пов'язані з грандіозною за своїм значенням новиною, важко переоцінити.

Але проведення тестів може стати і справжнім марнотратством, що неабияк розчаровує, якщо робити їх знову і знову, щоразу отримуючи негативний результат. Отже, коли найкращий час робити тест на вагітність на ранніх термінах, щоб мінімізувати витрати та уникнути розчарування? Щоб дати відповідь на це питання, варто дізнатися, як вони працюють, і як змінюється жіночій організм у перші дні вагітності.

ЯК ПРАЦЮЮТЬ ТЕСТИ НА ВАГІТНІСТЬ?

Домашні тести на вагітність визначають наявність у вашій сечі гормону вагітності ХГЛ - бета-хоріонічного гонадотропіну людини. Ваш організм починає виробляти ХГЛ, коли запліднена яйцеклітина імплантується у матці; він виділяється клітинами, які продукуються для подальшого формування плаценти. Зазвичай його можна виявити у сечі приблизно за 6-14 днів після запліднення. Вирішивши зробити тест, не пийте занадто багато, оскільки рідина може занизити рівень показника. В анотаціях до деяких тестів є рекомендація використовувати першу ранкову порцію сечі, адже протягом ночі вона стає більш концентрованою, і рівень ХГЛ в цей час буде найвищим.

В ідеалі жінці варто дочекатися затримки менструації та ряду ознак вагітності до того як взятися за проведення тесту.

Тоді тест для раннього визначення вагітності просто підтвердить те, про що у неї вже є серйозні підозри. Але хто може чекати? Звісно, жінки, які довго намагаються завагітніти і вже зневірилися в цій можливості, іноді готові робити тести чи не відразу після статевого акту!

КОЛИ РОБИТИ ТЕСТ НА ВАГІТНІСТЬ?

Продовжуєте цікавитися тим, наскільки рано варто робити тест на вагітність? Раннє «домашнє дослідження» навряд чи буде точним. Якщо припустити, що статевий акт відбувся в потрібний час менструального циклу, то сперматозоїдам знадобиться до 12 годин, щоб здійснити подорож до маткової труби, де вони житимуть кілька днів. Однак протягом 24 годин після овуляції яйцеклітина почне розпадатися, і запліднення вже не буде можливим, тому вибір часу для зачаття є дійсно вирішальним. Після того, як яйцеклітина буде запліднена, вона повинна пройти решту шляху донизу по матковій трубі до матки, де вона буде імплантуватися в підготовлену поверхню. Ця імплантація зазвичай відбувається за 6-10 днів після овуляції. І тоді вам доведеться чекати, коли рівень гормону підніметься досить високо, щоб його можна було виявити за допомогою тесту на вагітність.

⦁    Найранший тест ви можете зробити за 7 днів після овуляції (опублікований нами щоденник Емми -  посібник щодо вагітності тиждень за тижнем - починається з першого тижня). Раніше, ймовірно, ембріон не встиг би імплантуватися. Лише дуже невелика кількість жінок отримає позитивний тест на вагітність на 7 або 8 день після овуляції. Це ще дуже рано, і також ви маєте бути впевнені, що не помиляєтеся про день вашої овуляції.

⦁    Більше вагітних жінок зможуть отримати позитивний тест на 9-11 день після овуляції. В це вікно "за 5 днів до затримки" більшість тестів констатують наявність вагітності. Хоча у деяких жінок дві смужки все ще не з’являться до цього часу.

⦁    Найкращий час для тесту на вагітність - 14 день після овуляції, або день, коли ви очікуєте на початок менструації. На цей момент плодове яйце повинно добре прикріпитися і почати виробляти необхідні гормони, щоб тест став позитивним. Якщо воно імплантується поза матки (тобто у разі позаматкової вагітності), тоді рівень гормону може бути занадто низьким, щоб виявити вагітність.

⦁    Дуже мала кількість жінок не отримає позитивного тесту на 15-18 день після овуляції чи на момент затримки менструації. І зовсім невеликий відсоток не отримає позитивного тесту при затримці на два і більше тижнів. Якщо у вас затримка менструації, а ви все ще отримуєте негативний результат тесту на вагітність, ви можете звернутися за консультацією до свого лікаря. Однак нерідко стрес чи інші фактори можуть спричинити затримку овуляції, і насправді затримки менструації як такої немає. У разі планування вагітності, ви можете вимірювати базальну температуру протягом усього місяця. Якщо ви помітили підвищення температури, це свідчить про те, що овуляція має місце, але важливо продовжувати температурні вимірювання й надалі. Якщо за 18 днів температура все ще залишається високою, і у вас не було менструації, є всі шанси, що ви завагітніли.

ВИДИ ТЕСТІВ НА ВАГІТНІСТЬ

⦁    Чутливість. Деякі тести на вагітність можуть виявити ХГЛ за меншої концентрації, порівняно з іншими, а це означає, що вони можуть сповістити про вашу вагітність, навіть якщо у вас ще низький рівень ХГЛ. Ознайомтеся з анотацією, що знаходиться в упаковці з тестом. Рівень ХГЛ вимірюється в мілі-міжнародних одиницях на мілілітр (мМО/мл). Тест з чутливістю 20 мМО/мл зможе підтвердити вагітність раніше за той, що потребує концентрації 50 мМО/мл.

⦁    Метод. Більшість тестів передбачає, що вам доведеться лише помочитися на кінчик касети тесту. Деякі тести розраховані на те, що попередньо доведеться зібрати сечу в одноразовий стерильний контейнер для сечі і потім занурити в неї тестувальну смужку. Або в комплекті може бути спеціальна піпетка, за допомогою якої невелика кількість зразка поміщається для аналізу в потрібній ділянці тесту.

⦁    Результат. Одні тести показують результат за допомогою рожевих або блакитних ліній на тест-смужці. Результат інших проявляється знаком плюс або мінус чи зміною кольору проби сечі. Цифрові тести виводять слова "вагітна" або "не вагітна" у віконці результату, а деякі електронні тести дають оцінку, скільки тижнів тому ви завагітніли.

НАСКІЛЬКИ ТОЧНИМИ Є ТЕСТИ НА ВАГІТНІСТЬ?

Точність домашніх тестів на вагітність вважається високою – треба лише дотримуватися рекомендацій в анотації. А втім різниця існує: деякі тести є чутливішими, а інші - простішими у використанні та інтерпретації результату. Тому, якщо є фінансова можливість, варто придбати пару різних. Якщо у вас затримується менструація, і домашній тест виявився позитивним – вважайте, що ви вагітні.

Пам'ятайте, що, якщо ви зробите тест зарано, ви можете отримати хибнонегативний результат, адже у вашому організмі накопичилася недостатня кількість гормону. В ідеалі слід почекати чотири-п’ять днів, перш ніж робити повторний тест.

Хибнопозитивний результат, коли тест говорить, що ви вагітні, але вагітності немає, є вкрай рідкісним явищем, але й не неможливим. Деякі лікарські засоби, такі як препарати для лікування безпліддя (що містять ХГЛ), можуть впливати на результати тесту.

Варто також зазначити, що на ранніх термінах вагітності до того, як можна буде виявити серцебиття плода на УЗД, або у випадку, коли спостерігається кровотеча, і наявні сумніви щодо того, чи вагітність триває, може допомогти аналіз крові на ХГЛ. Якщо показник цього гормону зростає достатньо, це вказує на здорову вагітність.

ДЕ ПРИДБАТИ ТЕСТ НА ВАГІТНІСТЬ

Щоб купити тест на вагітність, не потрібен рецепт лікаря. Вони широко доступні в аптеках і супермаркетах, також можна придбати їх і через Інтернет.