Беременность

ЯК ВИГЛЯДАЕ ВАШ МАЛЮК КОЛИ ВИ НА 15 ТИЖНІ ВАГІТНОСТІ?

Суглоби кінцівок вашої дитини функціонують повністю і як слід, а ноги тепер довші за руки. Маля в цей час дуже добре робить ними гімнастику, надзвичайно активно переміщуючись посеред навколоплідних вод. Рідина вдихається крихітними легенями, щоб допомогти розвинути альвеолярні мішечки. Лицьові м’язи продовжують тренуватися, адже зараз маля постійно супиться і робить велику кількість інших гримас. Хоча повіки злиті між собою, ваша дитина бачить світло. Якщо направити пучок яскравого світла на живіт, малюк відвернеться від нього. Кишечник продовжує свою подорож в середину тіла дитини, а в роті утворюються смакові рецептори.

На 15 тижні ваша дитинка розміром з...

Персик! Малюк вже 10 см від голови до п’ят, а важить близько 70 г...

ВАШ ОРГАНІЗМ ПРОТЯГОМ 15 ТИЖНЯ ВАГІТНОСТІ

Ваш живіт на 15 тижні вагітності

Наразі у вас може з’явитися біль у попереку, і це цілком нормально, адже ваша матка стає важчою і сильніше тисне всередині вашого тіла. Тим часом гормони вагітності можуть впливати на зв’язки, а це може додатково навантажувати спину.

Гормони вагітності

На цьому етапі є вірогідність появи болю в яснах: вони можуть набрякнути і навіть почати кровоточити під час чищення зубів. Це запалення ясен називається гінгівітом, а викликається воно накопиченням нальоту. Гормони вагітності роблять ваші ясна більш вразливими до цього. Регулярні огляди у стоматологічного гігієніста та дотримання гігієни порожнини рота, включаючи чищення зубів принаймні двічі на день, допоможуть зменшити кровотечу або набряк.

САМОПОЧУТТЯ НА 15 ТИЖНІ ВАГІТНОСТІ

Носові кровотечі під час вагітності

Підвищений приплив крові до носових ходів може спричинити відчуття закладеності та навіть носову кровотечу. Не турбуйтеся про ці прояви, бо цей стан настільки поширений, що йому навіть дали назву «риніт вагітних».

Вагінальні виділення

Це нормально, коли вагінальних виділень під час вагітності стає більше. Зазвичай вони рідкі, прозорі чи молочно-білого кольору і не повинні мати неприємного запаху. Проте, якщо неприємний запах присутній або ви відчуваєте свербіж та/або біль під час сечовипускання, ви мусите зв’язатися зі своїм лікарем, адже це може бути ознакою інфекції.

Другий триместр вагітності зазвичай найприємніший, бо ваш животик ще малий, а підвищений рівень гормонів дарує чудове самопочуття, хоч іноді й змушує почуватися занадто емоційною.

 

Якщо ви розумієте, що тривалий час почуваєтеся занепалою духом, знесиленою, замість того, щоб бути на підйомі, що вас легко роздратувати і у вас проблема з концентрацією уваги, що ви не спите і не їсте, розкажіть про це своєму сімейному лікарю або гінекологу.

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ 15 ТИЖНЯ ВАГІТНОСТІ

НАШІ ЕКСПЕРТИ РАДЯТЬ...

  • Якщо у вас кровоточать ясна, запишіться на прийом до стоматолога
  • У разі якщо гінгівіт не лікувати, він може перерости у більш серйозний стан, що називається пародонтитом, який вражає кістки та тканини, що підтримують зуби.
  • Зараз ви більше схильні до зневоднення через зростання об’єму крові, тому пийте багато води.