Беременность

ЯК ВИГЛЯДАЕ ВАШ МАЛЮК КОЛИ ВИ НА 13 ТИЖНІ ВАГІТНОСТІ

Крихітне волоссячко починає покривати поверхню шкіри малюка, вдосконалюється його здатність відчувати смак та запах. Дивовижно, що унікальні відбитки пальців вашої дитини вже тепер ідеально сформовані. Якщо ви очікуєте дівчинку, в неї вже буде близько двох мільйонів яйцеклітин в яєчниках. Формуються голосові зв’язки, а вуха досягають тієї стадії розвитку, коли маля може почути ваш голос! Отже, якщо ви ще не почали розмовляти зі своєю дитиною, зараз саме час розпочати. Діафрагма все ще тренується і зміцнюється за допомогою гикавки, а кістковий мозок вашого малюка зайнятий виробленням білих кров’яних тілець, необхідних для боротьби з інфекцією після появи на світ. Органи продовжують своє вдосконалення для того, щоб виробляти гормони, необхідні для постійного розвитку; кишечник, який до цього часу розвивався в порожнині всередині пуповини, тепер переміщується до животика дитини.

На 13 тижні ваше маля розміром з...

Ваша дитина має розмір приблизно з мандаринку - 7 см від голови до п’ят, а важить близько 23 г...

ВАШ ОРГАНІЗМ ПРОТЯГОМ 13 ТИЖНЯ ВАГІТНОСТІ

Вітаємо у другому триместрі! На 13 тижні вагітності ризик викидня стає значно нижчим.

 

Ваш животик на 13 тижні вагітності

Ви можете помітити невеликий горбок, який зростатиме у міру того, як ваша матка збільшуватиметься і рухатиметься вгору.

САМОПОЧУТТЯ НА 13 ТИЖНІ ВАГІТНОСТІ

Ранкова нудота і втома, вірогідно, ослабли, і ви переживаєте енергійнішу фазу, можливо із підвищеним лібідо! Проте якщо ви цього не відчуваєте, не хвилюйтеся – у кожної жінки це буває по-різному. Щодо сексу, то важливо робити те, що відчуваєте за приємне і вірне.

Хоча до пологів ще місяці, молозиво вже починає формуватися у ваших грудях, які готуються до першого годування маляти.

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ 13 ТИЖНЯ ВАГІТНОСТІ

НАШІ ЕКСПЕРТИ РАДЯТЬ...

  • Кальцій важливий для росту кісток вашої дитини, тому обов’язково включайте у свій раціон багато молочних продуктів.
  • Якщо ви почуваєтесь більш енергійною, поміркуйте над тим, щоб записатися на заняття фізичними вправами для вагітних.
  • Подумайте, коли варто сказати своєму роботодавцю про вагітність. Офіційно ви не маєте цього робити, доки не досягнете 10-го тижня вагітності до передбачуваної дати пологів (ПДП), проте вам знадобиться відлучатись до лікаря на допологові огляди, тому, можливо, ви забажаєте повідомити начальство раніше.