Беременность

НА ЩО ЧЕКАТИ НА ПЕРШОМУ УЗД

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНЕ ПЕРШЕ УЗД?

Перше ультразвукове дослідження пропонують зробити між 8 і 14 тижнями, щоб встановити термін вагітності і дізнатися, скільки дітей ви виношуєте.

УЗД на середніх термінах проводиться між 18 і 20 тижнями вагітності для виключення аномалій розвитку плода.

ПРО ЩО ТРЕБА ЗНАТИ, ЗБИРАЮЧИСЬ НА УЗД?

Перед проведенням ультразвукового сканування вас попросять випити приблизно літр води, щоб заповнити сечовий міхур: це допоможе отримати більш чітку картинку всередині матки. Після цього на живіт нанесуть спеціальний гель, і за допомогою ручного сканеру, що плавно ковзатиме по шкірі, на монітор передаватиметься зображення вашої дитини.

Якщо зображення буде складно розібрати, лікар-діагност все пояснить. Він виміряє дитину, щоб перевірити, чи відповідають її розміри тим, що мають бути на вашому терміні вагітності. Лікар також може скористатися цією інформацію, щоб повідомити нову передбачувану дату пологів, яка зазвичай є точнішою за початкову.

Ви можете попросити копію УЗД-зображення (у більшості лікарень за це передбачається невелика оплата), а в деяких медичних закладах є можливість придбати також і відеозапис.

ЯКЩО ВИ ОЧІКУЄТЕ ДВОХ АБО БІЛЬШЕ ДІТЕЙ

Близько 90% багатоплідних вагітностей діагностується на УЗД на ранніх термінах - приблизно на 12 тижні. Виношування близнюків може бути складнішим, ніж виношування однієї дитини, і ваш лікар забажає уважно стежити за вашим станом, тому очікуйте, що вам доведеться проходити часті огляди. Вам також запропонують частіші ультразвукові сканування, щоб зростання та розвиток ваших дітей можна було оцінити якомога точніше.

Якщо ви вагітні не вперше, ви можете виявити, що деякі ранні ознаки вагітності, такі як ранкова нудота та втома, набагато сильніші за ті, що були при виношуванні однієї дитини. У міру прогресування вагітності ви, швидше за все, виявите, що сильна втома та підвищена потреба у відпочинку вимагають припинити працювати раніше, ніж ви б того хотіли.

При багатоплідній вагітності існує підвищений ризик виникнення ускладнень під час пологів, отже для власного спокою доцільно завчасно обрати пологовий будинок і лікаря-акушера та домовитися про зв'язок з ним. Близнюки часто народжуються дещо раніше - приблизно на 37 тижні, і хоча цілком можливо народити їх природним шляхом, не є незвичайним для близнюків народження за допомогою кесаревого розтину.