Беременность

ЩО ТАКЕ РАННІ ОЗНАКИ ВАГІТНОСТІ?

Багатьом жінкам важко бодай спробувати повірити всім цим історіям "сюрпризної вагітності", адже зазвичай зміни в тілі жінки є дуже помітними! Загалом непогано мати уяву, якими бувають ранні ознаки вагітності, але ж на які саме найперші симптоми дійсно варто звернути увагу? Як наш організм повідомляє нам, що ця чудодійна зміна вже відбувається?

НАСКІЛЬКИ РАНО З’ЯВЛЯЮТЬСЯ СИМПТОМИ ВАГІТНОСТІ?

Важливо зауважити, що всі жінки різні. У той час коли одні жінки знають своє тіло настільки добре, що можуть вже за лічені дні зрозуміти, що вони вагітні, інші дізнаються про вагітність, коли починають народжувати.

Хоча деякі з наведених нижче ранніх симптомів вагітності не обов'язково підтверджують її факт, втім це перші підказки, про які жінки повідомляють найчастіше. При цьому одні жінки відчувають дуже мало з цих ознак, а інші - всі одразу протягом першого місяця вагітності.

ОСЬ 11 ПОШИРЕНИХ ОЗНАК ВАГІТНОСТІ

1. Затримка менструації
Для жінки з регулярним, як за годинником, менструальним циклом, затримка менструації часто є першою ознакою вагітності. Проте затримки трапляються і з інших причин, таких як емоційне перевантаження, хвороби, сильне схуднення, фізична перевтома, страх завагітніти, настання менопаузи, а інколи - відміна прийому протизаплідних пігулок.

Отже, «затримка» - це аж ніяк не стовідсоткове підтвердження вагітності.

 

2. Вагінальні виділення
Збільшення об’єму білуватих або прозорих виділень з піхви – нормальне явище на початку вагітності. А ось якщо виділення мають колір, неприємний запах або викликають свербіж, хворобливість чи стають кров’янистими, ви маєте повідомити про це гінеколога або сімейного лікаря.


3. Чутливість грудей
Ваші груди можуть стати чутливішими від самого початку вагітності, хоча у певних випадках – лише з другого триместру. Деякі жінки помічають чутливість сосків або збільшення розміру грудей і напругу в них, легкий біль чи поколювання. Зазвичай також спостерігається збільшення поверхневих вен у цій області, а на ареолах можуть з’явитися крихітні вузлики.

 

4. Часте сечовипускання
Часте сечовипускання протягом перших трьох місяців вагітності – пересічне явище. Багато жінок відмічають, що їм доводиться вставати в туалет уночі - іноді неодноразово.

Ця часта потреба спорожняти сечовий міхур пов’язана з тиском на нього матки, що зростає. Зазвичай цей симптом дещо минає на середніх термінах і повертається знову, коли дитина більшає і починає тиснути на сечовий міхур - особливо коли її голівка опустилася в малий таз.


5. Почуття втоми
Втома може бути дуже відчутною протягом перших трьох місяців вагітності, і це її явна рання ознака. Жінки, в яких зазвичай енергії хоч відбавляй, раптом виявляють, що їм конче необхідно подрімати вдень.

Втома в перші місяці вагітності може спричинятися тим, що організм повинен адаптуватися до швидких змін рівня гормонів. При цьому багато жінок помічають зменшення почуття втоми на середніх термінах і його повернення в останньому триместрі.

Відчуття виснаження спричиняється напруженням організму, що збільшується через зростання вашої ваги, а також через часті походи до вбиральні вночі: ваш сон порушується, тому ви не відпочиваєте достатньо.

 

6. Закрепи
Дія гормону прогестерону розслаблює м’язи кишківника, знижуючи його функцію і викликаючи різний ступінь запору. Цей стан може тривати протягом усієї вагітності. Хоча закреп сам по собі не є ознакою вагітності, для жінок з нормальною регулярною частотою випорожнень він може стати додатковою підказкою.


7. Ранкова нудота
Нудота або блювота є поширеною ранньою ознакою вагітності; вона може виникати в будь-який час доби, а не лише вранці. Деяким жінкам дуже не пощастило перебувати в такому стані протягом усієї вагітності.

Точна причина ранкового нездужання невідома, проте вважається, що воно пов'язане з високим рівнем гормону прогестерону.

 

8. Головний біль
Деякі жінки страждають на головний біль. Це одна з перших і доволі звичайна рання ознака вагітності, що, як вважають, викликається коливаннями гормонів. Після спливу першого триместру його можна лікувати парацетамолом у рекомендованій лікарем дозі.

 

9. Зміна смаку
Зміни смаку можуть бути однією з найбільш ранніх ознак вагітності для багатьох жінок. Деякі вбачають дивний присмак у роті ще до затримки менструації. Він буває різним, проте найчастіше описується жінками як металевий присмак.

Невдовзі, коли якраз відбувається затримка, багато жінок також починають відмовлятися від певних продуктів, у них розвивається сильна відраза до запаху сигаретного диму і запаху або смаку алкоголю – все це наштовхує на думку про можливу вагітність.

Відзначається жінками й сильна неприязнь до запаху жиру під час приготування страв або відраза до їжі, яка їм подобалася раніше. І навпаки, у деяких жінок із самого початку вагітності може розвинутися неабияка тяга до певних продуктів харчування, і це також може бути невеличкою підказкою.


10. Здуття живота, спастичний біль та біль у попереку
Багато жінок плутають ці поширені ранні ознаки вагітності з ПМС (передменструальним синдромом), але вони можуть бути викликані гормональними змінами та зростанням матки.


11. Зміна типу шкіри
Зміни на шкірі – ще одна ординарна рання ознака вагітності. Шкіра може стати більш сухою, а може, навпаки, набути схильності до появи запалень. Ці метаморфози іноді зберігаються протягом декількох місяців. На щастя, багато жінок повідомляють, що їхня шкіра ніколи не була такою гарною, як під час вагітності, а волосся і нігті - настільки міцними. Тож чому б не сфокусуватися на привілеях вагітності?