Беременность

ЯК ВИГЛЯДАЕ ВАШ МАЛЮК КОЛИ ВИ НА 14 ТИЖНІ ВАГІТНОСТІ

Протягом 14 тижня вашої вагітності плацента стає системою підтримки вашої дитини, виробляючи гормони та забезпечуючи необхідні поживні речовини та кисень. А ваш малюк у цей час задоволено смокче великий палець або мружиться, або супиться. Мозкові імпульси надсилають повідомлення до м’язів обличчя, змушуючи їх змінювати його вираз. А пухнасте волоссячко - лануго – вже росте по всьому тілу вашого маляти, щоб забезпечити йому додаткове тепло. Усі рухи вашої дитини тепер не такі різкі, а пальці, зап’ястя, ноги, коліна і пальці ніг постійно згинаються та розгинаються, коли дитинка штовхається ручками та ніжками. Продовжують розвиватися підшлункова залоза і нирки, виробляючи гормони та сечу. Тим часом печінка починає виділяти жовч, а селезінка допомагає у виробленні еритроцитів.

НА 14 ТИЖНІ ВАШЕ МАЛЯ РОЗМІРОМ З...

Ваша дитина тепер розміром з лимончик - 8,5 см від голови до п’ят, а важить близько 43 г...

ВАШ ОРГАНІЗМ ПРОТЯГОМ 14 ТИЖНЯ ВАГІТНОСТІ

На цьому терміні ваші груди стануть менш чутливими, і ви, ймовірніше, почуватиметеся набагато енергійнішою.

Ваш живіт на 14 тижні вагітності

Животик ніби виштовхується, коли матка нарешті піднімається з тазової області, а це робить вашу вагітність більш помітною.

САМОПОЧУТТЯ НА 14 ТИЖНІ ВАГІТНОСТІ

Ви можете помітити не тільки вени на грудях, а й те, що збільшилися грудна клітка і розмір грудей. Ареоли можуть потемніти і зрости в діаметрі – цим ваш організм теж готується до грудного вигодовування.

Ви можете відмічати біль з одного чи обох боків живота; він називається болем розтягнення круглої зв’язки. Це може статися в будь-який час протягом другого триместру, а відбувається, коли зв’язки, що підтримують живіт, розтягуються для розміщення зростаючої матки. Коли матка збільшується, вона тисне на ці зв’язки, викликаючи різкий або тупий біль унизу живота. Відпочинок з дещо піднятими ногами у зручному положенні - найкращий спосіб полегшення дискомфорту.

Є висока вірогідність, що зараз ви більш сприйнятливі до застуди та грипу, тому підвищуйте рівень гігієни, часто миючи руки, уникаючи спільних напоїв і їжі та тримаючись подалі від людей, хворих на застуду та грип. Захистіться від сезонного грипу, зробивши щеплення інактивованою вакциною: воно безпечне і може бути проведено в будь-який період вагітності.

 

Ось ще кілька проявів, які можуть виникнути у вас на 14 тижні вагітності:

 

  • Підвищення апетиту
  • Більш густе, блискуче волосся (за це можна подякувати власним гормонам!)
  • Збільшення енергії (порівняно з першим триместром)
  • Біль розтягнення круглої зв’язки, який пов’язано з вашою 14-тижневою вагітністю
  • Живіт на цьому терміні може трохи боліти через зростання матки
  • Нудота на 14 тижні також є загальним явищем, зазвичай цей прояв вщухає до 16 тижня вагітності

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ 14 ТИЖНЯ ВАГІТНОСТІ

НАШІ ЕКСПЕРТИ РАДЯТЬ...

  • Важливо захиститися від грипу під час вагітності, тому варто пройти щеплення інактивованою вакциною, якщо вагітність припадає на сезон грипу. Спитайте про вакцинацію свого сімейного лікаря та запишіться на процедуру.
  • Надмірна вага під час вагітності збільшує ризик високого кров'яного тиску, гестаційного діабету та ймовірність крупного плода. Якщо маєте сумніви щодо того, що саме вам слід їсти, з’ясуйте у свого лікаря, якого харчування маєте дотримуватися.