Беременность

ЯК ВИГЛЯДАЕ ВАШ МАЛЮК КОЛИ ВИ НА 12 ТИЖНІ ВАГІТНОСТІ?

На 12 тижні вагітності ваша крихітка вже повністю сформувалася: голівка і шия випрямляються, і постава дитини стає менш згорнутою. Ручки, ніжки, пальці рук і ніг витягуються і звужуються до більш упізнаваних форм. Ваша дитина вчиться дихати навколоплідними водами, готуючи свої легені до дихання повітрям. У вашого маляти також розвиваються рефлекси, починає відкриватися і закриватися ротик, малюк може ворушити пальцями та жмуритися. Нирки виділяють незначну кількість сечі, причому більша її частина передається у вашу систему, проте невелика кількість змішується з навколоплідними водами, а потім вдихається дитиною. Не хвилюйтеся - сеча абсолютно нешкідлива. Тепер обличчя вашої дитини виглядає абсолютно людським, адже очі змістилися з боків до передньої частини лиця.

На 12 тижні ваша дитинка розміром з...

Ваш малюк вже 5,5 см від голови до п’ят, наче сливка, і важить близько 14 г...

САМОПОЧУТТЯ НА 12 ТИЖНІ ВАГІТНОСТІ ТА ВАШ ОРГАНІЗМ

На 12 тижні вагітності ви можете спостерігати такі прояви і зміни.

Ваш живіт на 12 тижні вагітності

Ваша матка виросла до такої міри, що її верхню частину тепер можна пропальпувати безпосередньо над лобковою кісткою.

Гормони вагітності

Перший триместр добігає кінця, і ви можете відчути зменшення деяких ознак вагітності, проте на цьому етапі досить часто виникає печія, що пов’язано з великою кількістю гормону прогестерону у вашому організмі. Прогестерон відповідає за розслаблення клапана між стравоходом і шлунком, і це дозволяє шлунковій кислоті рухатися назад, викликаючи рефлюкс вмісту шлунку у стравохід та печію.

А ще у вас може спостерігатися носова кровотеча, винуватцями появи якої також є гормони вагітності.

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ 12 ТИЖНЯ ВАГІТНОСТІ

Погляньте, що саме наша команда охорони здоров’я, яка складається з акушерів та сімейних лікарів, рекомендує починати робити зараз, коли ви на 12 тижні вагітності. Ось ваша пам’ятка…

НАШІ ЕКСПЕРТИ РАДЯТЬ...

  • Якщо з якихось причин ви не стали на облік по вагітності, зв’яжіться зі своїм гінекологом чи сімейним лікарем.
  • Довідайтесь у свого гінеколога про курси для майбутніх батьків. Хоча вони вам знадобляться на пізніших термінах вагітності, можна записатися завчасно.
  • Робіть вправи для тренування м’язів тазового дна – щодня прагніть зробити три підходи по вісім разів.