Беременность

ЯК ВИГЛЯДАЕ ВАШ МАЛЮК КОЛИ ВИ НА 16 ТИЖНІ ВАГІТНОСТІ?

У найближчі кілька тижнів ваше маля зросте вдвічі; ручки та ніжки зараз набагато розвиненіші, а вже сформовані кістки твердішають, затримуючи кальцій. Починають закладатися брови, вії та волосся, формуються нігті на ногах. Працює нервова система вашої дитини, а м’язи реагують на стимуляцію з боку мозку, тому рухи є скоординованими. Ваша дитина виконує сальто, штовхається ніжками, і ви можете відчути легке тремтіння. Якщо ви нічого не відчуваєте, не хвилюйтеся, це легко не помітити, адже навколоплідні води пом’якшують будь-які рухи вашого маленького непосидька.

На 16 тижні ваша дитинка розміром з...

Ваша дитинка за розміром приблизно як авокадо - 12 см від голови до п’ят і важить близько 100 г...

ВАШ ОРГАНІЗМ ПРОТЯГОМ 16 ТИЖНЯ ВАГІТНОСТІ

Вас може охопити приємне глибоке відчуття внутрішнього благополуччя, і нині слушний момент, щоб піти у відпустку або якісно провести час зі своєю другою половиною.

Ваш животик на 16 тижні вагітності

На 16 тижні вагітності ваша матка пройшла півдороги від лобкової кістки до пупка, і опорні зв’язки тепер потовщуються і зміцнюються, готуючись до зростання вашої дитини.

САМОПОЧУТТЯ НА 16 ТИЖНІ ВАГІТНОСТІ

Токсикоз

За усю вашу вагітність саме зараз час насолодитися цікавим станом повною мірою, оскільки нудота вже мала вщухнути, а перепади настрою – зменшитися. Ви одна з майбутніх щасливих мам! Ваша шкіра та волосся просто сяють!

Свербіж шкіри під час вагітності

Свербіж під час вагітності може бути ознакою рідкісного розладу печінки - внутрішньопечінкового холестазу. Дізнайтеся більше про свербіж під час вагітності та про те, коли слід звертатися до свого лікаря.

РУХИ ВАШОГО МАЛЯТИ НА 16 ТИЖНІ ВАГІТНОСТІ

Одні жінки на цьому тижні вперше відчувають, як їхня дитина рухається, а інші можуть не усвідомлювати цього ще кілька тижнів. Ці перші ворушіння дитини можна легко пропустити, особливо під час першої вагітності, бо це просто легке тремтіння. Не хвилюйтеся, адже коли ваша дитина ще трохи підросте, у вас не залишиться жодних сумнівів щодо активності просто тут у вашому животику!

ДОПОЛОГОВЕ ОБСТЕЖЕННЯ НА 16 ТИЖНІ

Під час допологового візиту до жіночої консультації на 16-му тижні вагітності гінеколог повинен надати вам інформацію про пренатальний скринінг для виключення патологій, який вам запропонують пройти на 18-20 тижні вагітності.

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ 16 ТИЖНЯ ВАГІТНОСТІ

НАШІ ЕКСПЕРТИ РАДЯТЬ...

  • Ваша зростаюча матка може стискати судини, тому уникайте лежання на спині в ліжку або під час виконання фізичних вправ, а також намагайтеся уникати тривалого стояння.
  • Їжте багато клітковини і пийте багато води, щоб уникнути запорів.
  • Регулярні фізичні вправи, такі як плавання, зміцнюють внутрішні м’язи та можуть допомогти запобігти м’язовому болю у попереку в міру розвитку вагітності.