Дитячі нездужання

Неспокійні немовлята

Коли ви намагаєтеся уявити майбутнє, все ввижається райдужним: ваш малюк спокійно спить у своєму ліжечку, з якого ви виймаєте його тільки для того, щоб погодувати і приголубити. Але для більшості батьків реальність виявляється зовсім іншою.

Перші кілька тижнів немовля практично неможливо змусити спати вночі, а деяких дітей неможливо змусити спати і вдень. Якщо малюк постійно плаче, то батьки здатні впасти у справжній розпач. Ви повинні заспокоїти себе лише тим, що абсолютно всі батьки проходять через цей період, і, яким би важким він вам не здавався, він колись закінчиться.

А втім, не варто забувати про фактори, які можуть провокувати і викликати неспокій малюка.

На відміну від дорослих, діти не вміють відключати себе від потоку вражень і подій, які відбуваються з ними протягом дня. Тому зараз першочергове завдання батьків - знайти спосіб допомогти своєму малюкові ефективніше відгороджуватися від впливу зовнішнього середовища. Для цього ви можете зробити наступні кроки:

Сповивання

Якщо ваше маля неспокійне або занадто активне, його можна заспокоїти сповиванням. Ця традиція поширилася в Нідерландах наприкінці XVIII століття. Сповивання - це огортання малюка пелюшками від плечей до ніг, що обмежує його рухи, і допомагає йому міцніше спати. Комусь цей метод може здатися трохи "варварським", мовляв у такий спосіб ми фактично зв'язуємо маля. Однак насправді туге сповивання створює в дитини відчуття безпеки і захищеності. На практиці доведено, що так діти швидко вчаться заспокоюватися і розслаблятися, легше засинають і, відповідно, краще ростуть. Сповивати дитину зовсім не важко: важливо лише це робити правильно. Перегляньте книги на цю тему або проконсультуйтеся з експертами з цього питання.

Іноді малюк боїться власних ручок, що постійно миготять перед його обличчям. Єдиною можливістю заспокоїти маля в цьому випадку стане перевертання його на животик - деякі малюки віддають перевагу саме цьому положенню. Мамі досить прислухатися до своїх відчуттів і до бажань маляти, щоб зрозуміти, що саме підходить для вас в цій ситуації.

Ритуали і ритм життя

Неспокійним дітям необхідний чіткий розпорядок дня. Обов'язково встановіть його, оскільки сам малюк поки не в змозі це зробити виходячи зі своїх потреб. Певний час прогулянок, ігор і відходу до сну буде зручний і мамі. І сам малюк всіляко сприятиме дотримання цього розпорядку. Ритм життя і звичні ритуали дарують відчуття безпеки і захищеності. Не тільки час, але і сама дія, що повторюється багато разів, здатна заспокоїти будь-якого малюка. Приміром, якщо укладання в ліжечко завжди супроводжується співом особливої ​​колискової або мелодією музичної шкатулки чи нічничка, молитвою або певними примовками та приказками, малюк проймається довірою і заспокоюється, почувши знайомі звуки. Невід'ємною частиною ритму життя є приділення певного часу іграм.

Хоча і в налагодженні стабільного ритму, як і в усьому в житті, головне - не перестаратися. Не плануйте того, чого не зможете зробити: загадане може зайняти занадто багато часу, або ви намітите занадто багато справ, і не встигнете з усім впоратися. Кількох маленьких ритуалів, які приємні і вам, і малюкові, цілком достатньо для створення особливої ​​атмосфери в розпорядку дня вашого немовляти.

Оточення малюка

Якщо ваше маля часто поводиться неспокійно, придивіться до вашого оточення і до оточення дитини. Будьте якомога об'єктивнішими. Запитайте себе, чи достатньо вдома гармонії? Які у вас стосунки з близькими людьми? Чи не викликає якийсь подразник – наприклад, телевізор, що постійно працює, - підвищену нервозність малюка.

Якщо ви хочете виробити у дитини почуття душевної рівноваги, виділіть їй її власний життєвий простір. Наприклад, якщо над дитячим ліжечком у малюка немає полога, балдахіну, ви можете подумати про те, як його зробити. Причому для полога краще підібрати теплі ніжні відтінки: дітям, які погано засинають, рекомендують тканини абрикосового кольору. Для дещо старших малюків, які протягом дня грають в дитячих манежах, можна зробити будиночок, закривши дві або три сторони манежу симпатичною тканиною. Для дітей це означає, що їх не будуть турбувати враження з усіх боків, і вони зможуть відновити душевну рівновагу.

Слід пам'ятати і про межі втоми, до яких малюкові не слід доходити. Авжеж, для того, щоб все йшло своєю чергою, вам доведеться бути постійно мобілізованою. Але, можливо, ви помічали, що, чим неспокійніша мама, тим гірше почувається малюк. Просто він пречудово відчуває ваш стан, адже він знаходився у вашій утробі цілих 9 місяців. Заради спокою і щастя свого малюка мама повинна бути щасливою, достатньо відпочиваючи. Якщо ви втомилися, відчуваєте постійне напруження і буквально вибиваєтеся з сил, а малюк при цьому, відчуваючи ваш стан, стає ще більш неспокійнішим і часто плаче, то треба просто дозволити собі розумний егоїзм, відновити сили і привести себе та свої почуття до ладу. Повірте, від цього виграє вся сім'я. Прийміть розслаблюючу ванну, сходіть на прогулянку. Після цього, повертаючись до повсякденних турбот, ви знову зможете оцінити щастя спілкування з малюком.

Підвищена температура

Ще кілька років тому, якщо у немовлят піднімалася температура, найпростішим вирішенням цієї проблеми вважалося негайне призначення жарознижуючих і антибіотиків. На щастя, зараз цим методом користуються все рідше і рідше - тільки в екстрених випадках. Підвищена температура схожа на маленький вогонь, який горить всередині дитини і допомагає його організму збільшити опірність.

Що ви можете зробити?

Стежте, щоб малюк достатньо пив. Якщо в цьому є необхідність і немає індивідуальної непереносимості, можете поїти малюка теплим чаєм із ромашки (заваривши одну чайну ложку на один прийом). Пропонуйте йому пити якомога частіше, краще навіть по чайній ложці на п’ять хвилин - йому буде важче відмовитися від такої малої кількості рідини.

Стежте, щоб малюк був добре укритий, однак не слід його надто закутувати. Пильнуйте за тим, щоб його ручки і ніжки були теплими. Холодні руки і ноги при високій температурі свідчать про порушення кровообігу, і в цьому випадку вам необхідно проконсультуватися з лікарем щодо вживання додаткових заходів для усунення спазму судин.

Якщо температура продовжує підвищуватися, а малюк як і раніше неспокійний, і якщо дитині більше шести місяців, можете поставити йому компрес з лимоном. Компрес готується наступним чином. Розкладіть товстий рушник на дитячому ліжечку або вашому ліжку. Візьміть дві невеликі серветки з бавовни і половинку лимона. Налийте в таз води, температура якої повинна бути на 2 градуси нижчою за температуру тіла вашої дитини, і вичавить в воду сік з лимона. Намочіть обидві серветки у воді з лимонним соком і ретельно їх вижміть, після чого одразу оберніть їх навколо ніг вашого малюка. Потім укутайте ноги вовняною тканиною або рушником і зафіксуйте. Прикрийте малюка ковдрою. За 20 хвилин зніміть компрес. Виміряйте температуру за деякий час. Якщо вона не впала, повторіть процедуру.

Компрес із соком лимона допомагає відтоку зайвого тепла від голови малюка до його ніг і сприяє заспокоєнню дитини. Але пильнуйте, щоб, поки ви готуєте компрес, у малюка не замерзли ніжки, інакше процедура спровокує ефект, що є зворотнім бажаному, і температура в дитини лише підвищиться.

Підвищення температури після щеплення

Багато дітей реагують на щеплення підвищенням температури і неспокоєм. Постарайтеся не гуляти з малюком один-два дні після щеплення і забезпечити на цей час максимально спокійну обстановку вдома.

Коли викликати лікаря?

  • Якщо вашій дитині до трьох місяців, а її температура вища за 39 градусів.
  • Якщо температура дитини швидко підвищується і супроводжується блювотою, проносом, сильним головним болем та іншими скаргами.
  • Якщо у дитини були судоми в ранньому віці.
  • Якщо ви вважаєте за необхідне викликати лікаря.
  • Якщо підвищена температура тримається більше двох днів і стан дитини не поліпшується.

Не варто займатися самолікуванням дитини і самостійно давати їй жарознижуючі препарати. Пам'ятайте, що тривале застосування жарознижуючого засобу може привести до печінкової недостатності та інших тяжких ускладнень.

Прорізування зубів

Перший зуб вашої дитини - дуже важлива подія. Є багато способів, якими ваш малюк може сигналізувати про цю віху в історії свого розвитку: від слинявості й тягнення до рота всього, що потрапляє йому в руки, до цілком зрозумілого пхикання або навіть відвертого реву. Ретельно вимийте руки та проведіть чистим пальцем по щелепі малюка. Ви можете відчути маленький горбик посеред верхньої або нижньої щелепи - це і є те місце, де прорізується зубок. Іноді процес прорізування може супроводжуватися невеликим підвищенням температури і навіть досить високою температурою, відмовою від їжі, рідким стільцем. У більшості випадків здається, ніби діти занедужали, хоча бувають малята, у яких перші два зуба з'являються практично непомітно, але це, скоріше, виняток із правил.

Попрілості

Коли в малюків прорізуються зубки, вони можуть страждати не тільки від болю в роті, а й від запалення шкіри в області сповивання. Це пов'язано з тим, що при прорізуванні зубів стілець малюка стає рідким і частим, і зрештою призводить до подразнення шкіри. Календула дитячий крем від попрілостей Weleda допоможе у разі почервоніння і запалення шкіри в цій області.

Чищення зубів

Ретельно чистити зуби дитині потрібно, починаючи вже з появи першого зуба. Проводьте гігієну порожнини рота м'якою зубною щіткою, не користуйтеся зубною пастою.

Коли ваша дитина стане старшою, купіть їй для чищення зубів спеціальний Зубний гель для дітей, що виготовляють лише з натуральних компонентів, адже багато дітей так і норовлять поласувати пастою. Як і в іншій продукції для дітей компанії Weleda, провідним компонентом зубної пасти для дітей є календула. Вона зміцнює слизові оболонки рота і є добрим антисептиком. Набір ефірних олій, що входять до складу зубної пасти, надає їй запах і смак, які подобаються дітям.

Кольки

Кольки виникають у немовлят віком від трьох тижнів до трьох-чотирьох місяців життя, частіше у хлопчиків, при цьому частіше у народжених навесні або влітку. Зазвичай кольки з’являються ввечері: малюк стає неспокійним, не знаходить собі місця, голосно кричить, сучить ніжками, то притискаючи їх до живота, то різко випрямляючи. Животик малюка в ці моменти роздутий, і можна навіть почути характерне буркотіння. Після відходження газів або після стільця малюк заспокоюється.

Оскільки склад грудного молока залежить від того, що їсть мама, це впливає на метаболізм дитини. Зверніть увагу на власне харчування. Такі продукти як капуста, ріпчаста цибуля, цибуля-порей і боби можуть викликати утворення газів в кишечнику вашого малюка, тому, якщо дитина страждає на здуття животика, краще на деякий час виключити їх з раціону.

Якщо ваш малюк мучиться від спазмів у животі, втирайте в його шкіру Масажну олійку від здуття животика у немовлят Weleda. Зігрійте трохи засобу в своїх долонях і починайте ніжно круговими рухами за годинниковою стрілкою наносити його в області пупка, поступово просуваючись до зовнішньої частини живота. Кругові рухи в поєднанні з дією олійки володіють чудовим заспокійливим і розслаблюючим ефектом. До складу Масажної олійки від здуття животика у немовлят Weleda входять ефірні олії майорану, римської ромашки і кардамону, які з давніх-давен відомі своєю здатністю полегшувати спазми живота і стимулювати метаболізм.

Крім зігріваючого масажу животика, полегшити стан вашого немовляти допоможе щоденний прийом однієї-двох чайних ложок чаю з фенхелем. Фенхель має цілющу зігріваючу і заспокійливу дію і знімає спазми у животику. Якщо ви годуєте дитину, то можете вранці і ввечері отримувати задоволення від чашки ароматного чаю з фенхелем, і малюк відчує цілющу дію цього чаю через ваше молоко.

Чай з фенхелю заварюється наступним чином: покладіть чверть чайної ложки насіння фенхелю в одну чашку води і прокип'ятіть протягом 3 хвилин на повільному вогні, прикривши кришкою. Проте чаєм з фенхеля не варто занадто захоплюватися: якщо вживати його в дуже великій кількості, є ризик отримати прямо протилежний ефект.