Беременность

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ВИ ДІЗНАЛИСЯ ПРО СВОЮ ВАГІТНІСТЬ

Новина про вагітність здатна викликати водночас справжній коктейль емоцій: радість, здивування, паніку, тривогу, полегшення - перелік можна продовжувати, але все це абсолютно нормально. Після того, як пройде трохи часу, і ви обміркуєте свій новий стан, зверніть увагу на декілька порад щодо того, що варто робити далі, аби ваша вагітність протікала якнайкраще.

1. ЗВ’ЯЖІТЬСЯ ЗІ СВОЇМ СІМЕЙНИМ ЛІКАРЕМ АБО ЛІКАРЕМ-ГІНЕКОЛОГОМ ЯКОМОГА РАНІШЕ

Зв'язатися зі своїм сімейним лікарем або гінекологом – першочергова задача. Якщо у вас немає підписаної декларації з лікарем, ви можете звернутися до приватної клініки.

Це перше звернення стане відправною точкою, після якої ви зможете стати на облік у зв’язку з вагітністю у терміни приблизно між 8 і 12 акушерськими тижнями. Під час дзвінка повідомте свого сімейного лікаря або гінеколога, чи має відношення до вас щось із наведеного нижче.

⦁    Ви приймаєте будь-які ліки від патологічних станів або хронічних захворювань, таких як епілепсія, біполярний розлад, гіпертонія або серцево-судинні захворювання.

⦁    У вас були ускладнення при попередній вагітності або під час пологів, приміром, прееклампсія або передчасні пологи.

⦁    У вас або у члена вашої родини народилася дитина з порушеннями, такими як розщеплення хребта (дефекти нервової трубки).

⦁    В сімейному анамнезі є спадкові захворювання, такі як серповидноклітинна анемія або муковісцидоз.

⦁    Ви або біологічний батько дитини є носієм гену захворювання чи стану, що є спадковим, наприклад, серповидноклітинної анемії або таласемії.

⦁    Ви проходили лікували безпліддя шляхом допоміжних репродуктивних технологій (запліднення за допомогою донорських яйцеклітин або сперматозоїдів).

Допологовий догляд вагітних має на меті з’ясувати, чи все гаразд із розвитком вашої дитини, та чи вагітність проходить добре, тому регулярні відвідування жіночої консультації дуже важливі. Скринінг-тести, ультразвукові дослідження і систематична перевірка артеріального тиску та аналізи сечі допомагають виявити можливі проблеми, завдяки чому ви зможете отримати правильний догляд якомога раніше.

2. ЩОДНЯ ПРИЙМАЙТЕ ФОЛІЄВУ КИСЛОТУ

Якщо ви ще не приймаєте фолієву кислоту, почніть приймати її зараз. Ця проста річ може допомогти захистити дитину від проблем із головним та спинним мозком (попередити дефекти нервової трубки).

Необхідно приймати її у дозуванні 400 мкг щодня. Фолієва кислота в таблетках або капсулах є доступною в аптеках та супермаркетах, і ваш лікар призначить її вам.

Деяким жінкам потрібна більша доза фолієвої кислоти (5 мг щодня). У цьому дозуванні вона призначається лікарем, якщо мають місце якісь умови, про які йшлося вище.

Також рекомендується щоденний прийом 10 мкг вітаміну D, щоб допомогти розвитку дитини.

Спеціальні полівітамінні комплекси для вагітних приймати безпечно, проте слід уникати високих доз вітаміну А.

3. ЗМІНІТЬ СПОСІБ ЖИТТЯ ТА ПОЗБУДЬТЕСЯ ЗВИЧОК, ЩО МОЖУТЬ ЗАВДАТИ ШКОДИ ВАШІЙ ДИТИНІ

Куріння. Якщо ви палите, час зупинитись. Це одна з найкращих речей, яку ви можете зробити для захисту своєї дитини. Куріння під час вагітності збільшує ризик ускладнень вагітності та пологів, мертвонародження, передчасних пологів, низької ваги при народженні та синдрому раптової смерті новонароджених.

Алкоголь. Найкраще взагалі виключити вживання алкоголю під час вагітності та грудного вигодовування. Науковцям невідомо, чи є якийсь "безпечний" для вагітності рівень алкоголю, тому наша порада - дотримуватися найбезпечнішого підходу, тобто уникати його зовсім.

Вживання алкоголю під час вагітності може вплинути на зростання і розвиток вашої ненародженої дитини, а також підвищити ризик викидня, передчасних пологів і бути причиною малої маси тіла малюка при народженні.

Надмірне вживання алкоголю може викликати стан, що називається фетальним алкогольним синдромом або алкогольним синдромом плода, який пов'язаний з тяжкими психічними та фізичними дефектами.

Кофеїн. Зменште кількість кофеїну до 200 мг на день, що дорівнює приблизно двом чашкам розчинної кави. Високий вміст кофеїну може стати причиною передчасних пологів або малої ваги дитини при народженні.

Також пам’ятайте, що кофеїн міститься ще й у чорному і зеленому чаї, шоколаді, енергетичних напоях та газованих напоях, таких як кола, і його кількість треба підраховувати у межах денної норми.

4. ДОТРИМУЙТЕСЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ, ВИКЛЮЧИВШИ З РАЦІОНУ ДЕЯКІ ПРОДУКТИ

Віддайте перевагу здоровому, збалансованому харчуванню, що забезпечить вам і вашому малюку надходження потрібних поживних речовин. Їжте достатньо фруктів та овочів, складних вуглеводів, білкової їжі та молочних продуктів, скорочуючи продукти з високим вмістом жиру та цукру. Знайдіть детальну інформацію щодо того, як харчуватися під час вагітності.

Нарешті не потрібно вірити у вислів «їсти за двох»: навпаки, якщо ви раптом відчули голод, порівняно з величезною порцією, невеликий перекус - виправдане рішення. Також важливо щодня пам’ятати про здоровий сніданок, який допоможе стримати потяг до коробки з печивом.

Є деякі продукти, які не слід вживати вагітним. Вони становлять ризик харчового отруєння або появи інфекцій, які можуть завдати шкоди вашій дитині, чи можуть містити речовини, шкідливі для росту та розвитку малюка.

5. ПІДТРИМУЙТЕ ФОРМУ ЗА ДОПОМОГОЮ ФІЗИЧНИХ ВПРАВ

Фізичні вправи під час вагітності є корисними, просто не забувайте про безпеку під час занять. Якщо спорт постійно був частиною вашого життя, продовжуйте займатися у звичному ритмі доти, доки це зручно, знаючи міру. Проте спершу попередьте свого інструктора про свій цікавий стан.

Якщо ви хочете почати займатися фізичними вправами через вагітність, почніть з легкого і поступово збільшуйте навантаження. Гарними варіантами, з яких добре почати, є плавання, ходьба та йога, особливо йога для вагітних.

6. УВАЖНО СТАВТЕСЯ ДО МЕДИКАМЕНТІВ, ЩО ПРИЙМАЄТЕ

Вагітність вимагає уважного ставлення до прийому ліків, адже ті препарати, що були звичними для вас раніше, можуть бути шкідливими для вашої дитини. З’ясуйте у свого сімейного лікаря або гінеколога, чи можна приймати препарати, що вам було призначено, чи, припустимо, вони потребують заміни. Не можна просто припинити їх приймати - спочатку потрібна консультація фахівця.

Завжди радьтеся зі своїм сімейним лікарем, гінекологом чи фармацевтом, перш ніж купувати будь-які засоби без рецепта. Наприклад, хоча парацетамол безпечно приймати при вагітності (йдеться про найнижчу ефективну дозу протягом найкоротшого періоду часу), аспірин та ібупрофен, навпаки, не рекомендуються.

7. ПОВНОЦІННО ВІДПОЧИВАЙТЕ

Перший триместр може виявитися особливо виснажливим через суттєві гормональні зміни. Слідкуйте за тим, щоб хоча б декілька днів на тиждень лягати раніше і, якщо змога, знаходьте час на те, щоб прилягти відпочити вдень. Дотримання режиму відпочинку допоможе вашому фізичному та психічному самопочуттю, а також може запобігти неприємним поширеним станам, як-от головний біль напруги.

8. КОЛИ КРАЩЕ РОЗПОВІСТИ ПРО СВОЮ ВАГІТНІСТЬ

Кому і коли саме ви повідомите цю новину - дуже особисте рішення. Окрім повідомлення найближчих родичів та близьких друзів, багато жінок чекають на перше ультразвукове дослідження, перш ніж розповісти про це широкому колу осіб.

Повідомте свого роботодавця про вашу вагітність якомога раніше, якщо робота пов’язана з високим рівнем напруженості або є небезпечною.