Беременность

НА ЩО ОЧІКУВАТИ У ПЕРШОМУ ТРИМЕСТРІ

ЛАСКАВО ПРОСИМО ДО ПЕРШОГО ТРИМЕСТРУ!

Незалежно від того, чи ви опинилися в цій частині тексту через те, що вже вагітні і прагнете дізнатися більше (від душі вітаємо з чудовою новиною!), чи тому, що лише припускаєте, що ви вже не одна, ми хотіли б розповісти вам про те, на що чекати у першому триместрі. Від опису ранніх ознак вагітності і до практичних порад щодо консультацій гінеколога, аналізів та досліджень - ми зібрали в цьому путівнику все для допомоги у вашій дивовижній подорожі...

Скористайтеся нашим точним калькулятором передбачуваної дати пологів, щоб дізнатися, на якому ви тижні вагітності.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ В ПЕРШОМУ ТРИМЕСТРІ?

У першому триместрі вагітності відбувається так багато всього! Тільки-но яйцеклітина запліднюється, коється найнеймовірніша низка процесів, що перетворюють скупчення клітинок, які швидко-швидко змінюються, на нове людське життя - вашу дитину!

Наприкінці першого триместру всі органи вашого малюка – хоча ще й зовсім крихітні – вже будуть на своїх місцях.

СКІЛЬКИ ТРИВАЄ ПЕРШИЙ ТРИМЕСТР?

Перший триместр починається з першого дня вашої останньої менструації й завершується наприкінці 12 тижня. Варто розуміти, що багато жінок насправді не знають, що вагітні, до п'ятого-шостого тижня! Наприкінці першого триместру зазвичай проводиться перше УЗД, на якому ви вперше побачите свого малюка, і яке допоможе встановити передбачувану дату пологів.

ЦІКАВИТЕСЯ МОЖЛИВИМИ ПРОЯВАМИ НАСТАННЯ ВАГІТНОСТІ?

Окрім відсутності менструації, може виникнути досить багато ранніх ознак вагітності, які ви відчуватимете протягом першого триместру - від ранкової нудоти, втоми і до того, що починають наливатися молочні залози, спричиняючи дискомфорт і болісні відчуття. Однак деякі жінки повідомляють про зовсім незначні подібні прояви чи навіть їхню відсутність.

 

Почуття виснаження

Відчуття втоми або навіть знесилення протягом першого триместру є дуже поширеним явищем, що спричинене величезною кількістю гормональних змін.
Приблизно з п’ятого тижня вагітності ваш організм надзвичайно важко працює, щоб створити систему життєзабезпечення для вашої дитини – плаценту, не кажучи вже про всі інші зміни! Насправді на ранніх термінах вагітності важливо якомога більше відпочивати. Можливість трохи подрімати творить чудеса, і навіть може полегшити ранкову нудоту.

 

Ранкова нудота

Ранкова нудота вагітних насправді може мати місце в будь-який час дня і ночі – з нею стикаються до 9 з 10 жінок. Хоча для деяких вагітних жінок ранкова нудота обмежується лише саме нудотою, в інших трапляється і блювота. Зазвичай вона починається досить рано у першому триместрі, а її причиною вважається підвищення гормонів вагітності.
Гарна новина полягає в тому, що ці прояви полегшуються з настанням другого триместру, хоча деякі жінки повідомляють про те, що вони повертаються на пізніх термінах.

 

Смаки і запахи

Гормональні зміни під час вагітності також нерідко призводять до того, що вас може почати нудити від певних запахів або продуктів, особливо в першому триместрі. Імовірно, ви навіть виявите, що ненавидите раніше улюблену їжу, відчуваючи потяг до інших страв. Багато вагітних жінок також відзначають кислий, металевий присмак у роті, якого важко позбутися, хоча є деякі способи, що здатні допомогти його усунути.

 

Часте сечовипускання

Помітили, що почастішали походи у дамську кімнату? Це відбувається через збільшення продуктивності нирок, що позбавляють організм відходів, а ще - через зростання матки, що починає тиснути на сечовий міхур.
Хоча виникає спокуса пити менше, особливо якщо туалет потрібен кожні п’ять хвилин, важливо продовжувати пити достатньо води: якщо бути точним - вісім склянок об’ємом 200 мл на день. Щоб зменшити ризик виникнення запору, який також є раннім симптомом вагітності, переконайтесь, що ваш раціон є збалансованим та поживним, містить цільнозернові продукти, фрукти та овочі.

 

Емоційність

Частково сплески гормонів у перші тижні та місяці вагітності можуть стати причиною вашої надмірної емоційності скрізь і всюди. Відчуття дратівливості, плаксивості та неможливості зосередитись на тому, що ви робите, є цілковито нормальним явищем і може бути дуже схожим на передменструальну напругу (ПМТ). Ви також можете помітити, що ви трохи більш забудькуваті, ніж зазвичай, тому обов'язково записуйте всі важливі справи у свій щоденник.

 

Зміни у вашому тілі

Протягом першого триместру ви можете відзначати зміни у своєму тілі, хоча ступінь цих змін неоднаковий у різних жінок. Груди можуть здаватися налитими, з більш вираженими венами, а ареоли - побільшати і потемнішати, до того ж на них можуть з’явитися невеличкі шишечки, що називаються горбками Монтгомері.

Ваші груди починають готуватися до грудного вигодовування, і розмір чашки бюстгальтера може збільшитися на цілий розмір вже на сьомому тижні! Важливо підшукати бюстгальтер для вагітних правильного розміру, щойно ви помітите зміну в грудях, щоб забезпечити необхідну додаткову підтримку.

Хоча в першому триместрі живіт ще не виступає, ваш одяг може почати здаватися трохи затісним приблизно на дев'ятому тижні.

 

Секс протягом першого триместру

А про що треба знати, коли справа доходить до сексу? Якщо ви непевні щодо статевого життя в першому триместрі, воно є безпечним протягом усієї вагітності, якщо тільки ваш лікар не попередив його виключити.

Ви навіть можете виявити, що бажання під час вагітності збільшилося. Це пов’язано з підвищенням рівня естрогену і прогестерону, через які інтимні зони стають чутливішими. Однак, хоча деякі вагітні жінки відзначають підвищення лібідо, інші відчувають його зменшення, що також є цілком нормальним явищем, адже лібідо може зазнавати змін протягом усієї вагітності.

 

Постановка на облік по вагітності та УЗД

Коли ви підтвердили свою вагітність, зверніться до жіночої консультації, щоб стати на облік по вагітності.

Постановка на облік здійснюється до 12 тижнів. Лікар надасть вам необхідні поради та інформацію щодо вагітності (починаючи від способу життя і харчування, до прийому вітамінів та мінералів), а також повідомить про перше УЗД.

Вам оформлять обмінну карту вагітної жінки, до якої внесуть показники вашої ваги, зросту, артеріального тиску, а також об’єм живота, щоб впевнитися, що дитина зростає так, як має бути на цьому етапі.

Також вам запропонують пройти скринінговий тест – аналіз крові на наявність ряду синдромів (Дауна, Едвардса та Патау). Зазвичай його роблять між 11 та 13 тижнями.

 

УЗД

Під час першої зустрічі з вашим лікарем-гінекологом вам запропонують пройти ультразвукове дослідження, яке зазвичай проводиться наприкінці першого триместру. Це сканування дозволить перевірити, що плід розвивається як належить, а також допоможе з’ясувати передбачувану дату пологів – день вашої зустрічі з дитиною.

ЗАКІНЧЕННЯ ПЕРШОГО ТРИМЕСТРУ ВАГІТНОСТІ

Наприкінці першого триместру органи та системи вашої дитини є повністю сформованими, а ви можете почати відчувати, що деякі ранні симптоми вагітності стають трохи легшими, адже гормональна буря вщухає.


Ласкаво просимо у другий триместр!