Лаванда

Навряд чи якийсь інший запах може мати на людину такий же благотворний вплив, як аромат лаванди. Компанія Weleda використовує ефірні олії лаванди для парфумування більш ніж п'ятдесяти своїх продуктів. Розводять цю культуру для виробничих цілей компанії частково в Молдавії. На родючому чорноземі молдавські фермери вирощують екологічно чисту «біолаванду». Лаванда надає продуктам Weleda неповторний заспокійливий аромат.

Лаванда відноситься до сімейства Ясноткових (Губоцвітих). У гіллястому напівкущі з прямими стеблами легко впізнати лаванду, завдяки численним дрібним фіолетовим квіткам. Листя має дуже вузьку форму і різноманітні відтінки. Нижні листочки покриті білими ворсинками і бархатисті на дотик. Верхні - сіро-зеленого кольору. Рід лаванди налічує 25 видів. У медичних цілях використовують Лаванду справжню (Lavandula angustifolia), також її називають вузьколистою, колосистою, колосковою і колосовю, лаванду широколисту (Lavandula latifolia), лаванду стехадську (Lavandula stoechas) і лавандин, інакше - лаванду гібридну (Lavandula hybrida). З моменту посадки до збору першого повноцінного врожаю з лавандового куща проходить три роки. При сприятливих умовах рослина може приносити урожай протягом 30 років. Речовини, що входять до складу ефірної олії лаванди, заспокоюють нервову систему, розслаблюють і сприяють здоровому сну. Лаванда виявляє швидкий регулюючий вплив при нервових розладах, порушеннях сну, перенапруженні, при судомах, допомагає при проблемах з травленням, з серцем і кровообігом. Ще в античні часи лаванда була популярна завдяки своїм розслаблюючим і заспокійливим властивостям.

Слово «лаванда» асоціюється у багатьох з нескінченними синіми полями французького Провансу. Однак в Європі є й інший регіон, де вже протягом століть лаванда культивується на великих площах. Це Молдавія, країна площею всього лише 34 000 квадратних кілометрів, розташована між Україною та Румунією в історичній області Бессарабії. Теплий, сухий клімат і родючий чорнозем дозволяють розвивати там садівництво і виноробство у великих масштабах. Також Молдова є одним з найбільших світових виробників лавандового ефірної олії. Після розпаду Радянського Союзу багато гектарів посадок лаванди просто зникли, так як місцеве населення не мало жодного уявлення про вільну ринкову торгівлю. З тих пір в цій маленькій країні багато що змінилося: були відроджені древні традиції - знову розцвіла лавандова синь.

 

Найбільший проект по екологічно чистому вирощуванню лаванди в Молдавії був реалізований англійськими експертами і одним молдавським інженером-агрономом. Озираючись назад, партнери дивуються тому, як швидко розвивався проект. Успіх став можливим завдяки стабільному партнерству фахівців з компанією Weleda, яке зародилося в 2005 році і продовжується до цього дня. «З нами співпрацюють 200 сільських сімей - вони обробляють близько 200 гектарів землі, на якій росте лаванда», - повідомляє один з англійських експертів. Перший урожай лаванди був зібраний в 2005 році, і з тих пір щорічно з кінця червня до середини липня день за днем місцеві жителі і сезонні робітники вручну, за допомогою серпа зрізають дозрілі квіти. Це нелегка робота, що вимагає завзятості і уваги.

 

Зібрана лаванда піддається переробці в ефірну олію відразу ж на полі - в мобільній дистилляційній установці. Для здійснення переробки потрібні інженерні знання і тонкий нюх. Команда з чотирьох чоловік постійно перебуває на місці збору, щоб приймати наповнені квітами лаванди контейнери і закріплювати їх на мобільних бойлерах. Технологія переробки рослин являє собою замкнутий паровий цикл. В результаті дистиляції протягом однієї години виходить готова ефірна олія. З 100 кг квіток лаванди виробляється всього 1 кг ефірної олії. За допомогою відділювача, так званого «флорентійського бутля», олією відразу ж наповнюються і герметично закупорюються спеціальні бочки. Особливо важливим для забезпечення якості цінної ефірної лавандової олії є етап її зберігання. До моменту відправки в компанію олію тримають в прохолодному місці.

 

 Weleda здійснює постійний обмін досвідом з партнерами. Аналіз ефірної олії, заготівля сировини - напрацювання в цих сферах корисні для всіх учасників виробництва. За минулі роки були оптимізовані багато процесів і знайдені рішення різних виробничих завдань. Наприклад, компанія Weleda допомагає знайти екологічно безпечні рішення для компостування відходів, що утворюються під час дистиляції.


 «Це взаємовигідний обмін. Тільки разом ми можемо отримати бажану якість », - підтверджують експерти з розвитку і інженер-агроном проекту. Тепер, через десять років, складно переоцінити імпульси, які проект дав регіону в економічному і соціальному планах. Вирощування лаванди стало для сільських жителів надійним джерелом доходу, були відремонтовані сільські школи, а компанія Weleda в честь свого 90-річного ювілею взяла участь в будівництві пункту медичної та соціальної допомоги в містечку Мінцені.