Натуральна vs конвенційна:

що мають знати батьки про склад дитячої косметики?

Натуральна косметика - це не просто скороминуче захоплення невеликої частки споживачів. Це справжній тренд останніх років, який з'явився не на порожньому місці. Коли люди починають розуміти необхідність здорового способу життя, вибірково ставитися до продуктів харчування, приходить черга звернути увагу і на те, що потрапляє в організм через шкіру. Як свідчить практика, найчастіше думки про виправданість придбання всього натурального починають відвідувати людей у період підготовки до батьківства.

Компонентами натуральної й органічної косметики є олії та екстракти лікарських рослин; в якості емульгаторів і ароматизаторів у таких засобах використовуються також натуральні складові. Компанія Weleda розробляє формули своїх косметичних засобів для догляду за дитячою шкірою, прагнучи максимально використовувати потенціал рослин для забезпечення делікатного впливу на тендітну шкіру малюка, для захисту і підтримки її здорового розвитку.

На противагу натуральній конвенційна або звичайна косметика включає компоненти штучного походження, що не можуть бути повноцінною заміною натуральних, і що не здатні сприйматися організмом як фізіологічні.

Проте як не заплутатися в найменуваннях, якщо той самий синтетичний компонент може мати масу синонімів? Приміром, метилпарабен може позначатися як ніпагін (Nipagin), Aseptoform, Septos або домішка Е218.

Перед батьками стоїть дійсно непросте завдання, проте навіть початкові знання в цій сфері коштують того, щоб відчувати більшу впевненість у безпеці придбаних засобів.

Які складові є традиційними для конвенційної косметики?

- Синтетичні ароматизатори

Сотні синтетичних ароматичних добавок є переважно токсичними і здатними призводити як до негативних місцевих проявів, так і до системних порушень.

- Синтетичні консерванти

Найпоширеніші небезпечні консерванти - це парабени й похідні формальдегіду, шкоду якого давно доведено. Зокрема, досить відомий формалін є розчином формальдегіду.

До парабенів належать метилпарабен (Methylparaben), бутилпарабен (Butylparaben), пропілпарабен (Propylparaben), етілпарабен (Ethylparaben) та інші.

Формальдегід або речовини, що здатні його виділяти, позначаються наступним чином: 2-бром-2-нітропропан-1,3-діол (2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol) або бронопол (Bronopol), 5-бром -5-нітро-1,3-діоксан (5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane), діазолідініл сечовини (Diazolidinyl urea), імідазолідиніл сечовини (Imidazolidinyl urea), гермабен II (Germaben II), гексаметилентетрамін (Hexamethylentetramin ), кватерній-15 (Quaternium-15), гідроксіметілгліцінат натрію (Sodium hydroximethyl glycinate), метенамін (Methenamine).

Небезпечними консервантами також є метілохлорізотіазолінон (Methylсhloroisothiazolinone або MCI), метілізотіазолінон (Methylisothiazolinone або MIT), феноксіетанол (Phenoxethol, Phenoxetol, Phenonip) і антиоксидант бутилгідрокситолуол (Butylhydroxytoluene або BHT).

- Хімічні емульгатори

Діетаноламін (diethanolamine або DEA), триетаноламін (Triethanolamine або TEA) – це емульгатори і піноутворюючі агенти, здатні спровокувати подразнення шкіри.

Лаурилсульфат натрію (Sodium lauryl sulfate або SLS) і лаурилсульфат амонію (Ammonium lauryl sulfate або ALS) - очищаючі компоненти або поверхнево-активні речовини (ПАР), а також емульгатори, що при тривалому використанні також здатні призвести до подразнень. Лауретсульфат натрію (Sodium laureth sulfate або SLES) має менш жорстку дію, проте є забороненим для використання у формулах натуральної та органічної косметики як компонент, виробництво якого забруднює природне середовище.

- Синтетичні барвники

На відміну від натуральних барвників, синтетичні барвники не зустрічаються у природі. Через небезпеку для здоров'я людини у ряді країн багато з них заборонено. У Міжнародній номенклатурі косметичних інгредієнтів (INCI) синтетичні барвники маркуються буквами CI (color index), після яких зазначається номер. Наприклад, CI 73360 – це барвник червоного кольору, CI 47005 - жовтого.

- Мінеральні масла та олії

Група компонентів, які не мають нічого спільного з натуральними оліями, до якої входять технічні масла (Mineral oil), вазелін (Petrolatum), солідолове масло (Solyd oil), парафінова олія (Parafin oil і Parafinium liquidum), а також такі складові як пропіленгліколь (Propylene Glycol), поліетиленгліколь (PEG), поліпропіленгліколь (PPG), церізін (Ceresin) - все це похідні нафти.

Здавалося б, ще кілька років тому лише незначний відсоток людей цікавився інгредієнтами, що входять до складу косметичних засобів. Однак саме бажання забезпечити дитину всім найкращим, найбільш якісним і безпечним мотивує до вивчення етикеток, миттю допомагаючи розвіяти сумніви і страхи, дати відповідь на внутрішнє питання: чи все я роблю правильно для здоров'я свого малюка?

Прихильність до натуральної косметики було б резонно віднести до одного з практичних проявів принципів свідомого батьківства. Увага до інгредієнтів тим необхідніша, чим чутливішою є шкіра вашого малюка. Це допоможе не тільки виключити потенційну шкоду від впливу синтетичних складових, а й попередити індивідуальну реакцію дитини на натуральні компоненти, про непереносимість яких ви знаєте.

Дитяча серія з календулою - це ідеальне рішення для найвідповідальніших мам

Немовлята потребують догляду, що сприяє здоровому розвитку шкіри і всього організму. Знаючи про це, ми створюємо натуральну косметику з 1921 року в Швейцарії та Німеччині. Натуральні формули, глибоке розуміння мудрості природи і досягнення сучасної науки - ось що робить косметику Weleda особливою!

Детальніше про серію з календулою