Попрілості: простіше запобігти, проте можна і поспішити ліквідувати

Тендітна шкіра немовлят у п'ять разів тонша за шкіру дорослих. Звісно, вона є чутливою і вразливою, а в місцях тривалого тертя під впливом вологи - схильною до виникнення попрілостей - подразнень і запалень.

Що таке попрілості?

Як і будь-яке поранення, попрілості є вхідними воротами для бактеріальних і грибкових інфекцій. Приєднання інфекції може від невеликого майже непомітного почервоніння призвести до розвитку попрілості другого або третього ступеня, коли почервоніння стає вираженим надмірно, а часом з'являються тріщинки, гнійнички й ерозії, що викликають біль, печіння і просто неймовірно саднять.

Чи варто згадувати, що про жодне почуття умиротворіння малюка і його батьків у цьому випадку не може бути й мови? Рухи крихітки, що самою природою спрямовані на пізнання світу, провокують болісні відчуття, і навіть зміна підгузка не приносить полегшення - будь-який дотик викликає рішучу незгоду, що виражається плачем маляти.

Причини виникнення попрілостей

Досвідчені мами знають, що є безліч причин появи попрілостей, але головна - це надлишок вологи, що виникає у зв'язку з використанням одноразових підгузків. Саме в сідничній області можлива поява сильного подразнення, що супроводжується болісними відчуттями, у буквальному сенсі позбавляючи дитину спокою.

Друга умова появи попрілостей - тертя. Навіть незначна, на перший погляд, травматизація, причина якої криється у натиранні підгузків і одягу, особливо з синтетичних волокон, є суттєвою для тендітної шкіри новонародженого.

Окремою групою провокаторів почервоніння може бути індивідуальна чутливість до матеріалу, з якого виготовлено підгузок, або до речовин, які входять до складу його наповнювача, а також ряд фізіологічних порушень, що вимагають від батьків підвищеної уваги до області сповивання.

Як допомогти маляті?

Нерідко молоді батьки докоряють собі, вважаючи, що виникнення попрілостей – це наслідок неуважного ставлення до дитини. Однак, як вже було зазначено вище, є маса причин виникнення почервоніння, і вміння розпізнавати загрозу обов'язково прийде до вас із досвідом. А поки ми хотіли б дати кілька порад, як можна допомогти малюкові.

  • Змінювати одноразовий підгузок необхідно відразу після дефекації, адже навіть нетривалий контакт із випорожненнями може погіршувати ситуацію. Щоб поліпшити стан шкіри, намагайтеся переодягати підгузок не рідше за що три-чотири години (для новонароджених – навіть частіше), оскільки у міру наповнення сечею, адсорбуючі властивості навіть найякіснішого підгузка знижуються.
  • Висока чутливість запаленої шкіри не скасовує процедури її дбайливого очищення при кожній зміні підгузка. Найкращим рішенням в даному випадку стане підмивання малюка водою: її температура має бути приємною, тобто приблизно дорівнювати температурі тіла - 35-37° С. Після дефекації варто користуватися м'яким засобом для миття, наприклад, підійде Календула дитяче молочко для купання або Календула дитяче мило.
  • Важливо дбайливо й ніжно, проте і ретельно промокнути рушником кожну складочку після миття та дати шкірі провітритися перед одяганням, попередньо переконавшись, що в приміщенні досить тепло. Це саме той час, що є ідеальним для проведення короткого сеансу масажу, який зміцнює зв'язок з дитиною: новонародженому дуже подобається ваш ніжний дотик. Малюки, що вже вміють повзати, будуть раді поборсатися голенькими на великому м'якому батьківському ліжку.
  • Перед тим як надягнути чистий підгузок нанесіть на проблемні ділянки захисний засіб. Як з метою попередження попрілостей, так і для зняття вже наявного подразнення і запалення підійде Календула Дитячий крем від попрілостей.
  • Якщо шкіра вашого малюка відрізняється особливою чутливістю, схильністю до атопії, тоді Алтей дитячий крем від попрілостей може допомогти значно поліпшити її стан. У випадку надмірної чутливості також має значення оптимальний рівень вологості повітря у приміщенні, правильне харчування мами, якщо малюк на грудному вигодовуванні, а також обережне введення прикорму.
  • Намагайтеся бути уважнішими до правильності надягання підгузка, щоб запобігти натиранню. В одязі для малюка краще віддати перевагу м'якому бавовняному трикотажу, причому для новонароджених крихіток найбільш комфортними будуть речі, зшиті швами назовні.
Calendula Wundschutzcreme

Календула дитячий крем під підгузок від попрілостей

Доглядає, захищає, заспокоює шкіру малюка під підгузником з перших днів життя
39 reviews
Weiße Malve Wundschutzcreme

Алтей дитячий крем від попрілостей

Для гіперчутливої шкіри.
9 reviews
Calendula Cremebad

Календула дитяче молочко для купання

Дбайливо очищує та заспокоює шкіру малюка.
11 reviews
Calendula Pflanzenseife Verpackung

Календула дитяче мило

Ніжно та дбайливо очищує шкіру.
8 reviews

Дотримання цих правил допомагає поліпшити стан шкіри малюка у лічені дні, а втім, якщо позитивна тенденція все-таки не спостерігається, необхідно звернутися за консультацією до педіатра.

Прості та дуже приємні для малюка ритуали, а також безпечні й цілком натуральні засоби для догляду за областю сповивання Weleda допоможуть вам зробити так, щоб попрілості ніколи не дошкуляли вашому малюкові й не відволікали його від щохвилинних цікавих відкриттів у навколишньому світі.

Бажаємо здоров'я Вам і Вашій дитині!

Швейцарський фармацевтичний концерн Weleda - піонер і лідер у виробництві 100% натуральної та органічної косметики для цілісного догляду за обличчям і тілом з 1921 року.