Сон

Під час сну малюк не тільки відпочиває і зростає - він навчається. Враження та досвід, які він здобув протягом дня, вночі немов засвоюються його тілом. Отже прокинувшись, він зможе зробити вже трішечки більше, ніж в попередній день. Спеціаліст з дитячого інтелектуального розвитку Едмонд Скурел акцентує увагу на важливості сну для маленької дитини:

"Коли я бачу рум'янощоке маля, що солодко спить з розкинутими рученятами, моє серце охоплює трепет. Це райдужна картинка відмінного здоров'я. А дивлячись на малюка, якому сниться кошмар, і він потіє, скрикує, нічого не бачить і хвилюється, я насилу стримую засмучення. Певна річ, такий стан не можна порівняти з видом здорової дитини. Сон немовляти відрізняється від сну однорічної дитини або школяра. А сон після прогулянки в лісі не такий, як після захоплюючого фільму".

Як насправді розвивається сон? Навіщо він потрібен? Що заважає здоровому сну і як впоратися з подібними проблемами?

Фаза швидкого сну

Важливіший за кількість годин сну фактор - ритмічний хід сну. Весь процес сну розділяється на стадії так само, як і період неспання. Згідно з електроенцефалографічними записами глибина сну має чотири стадії. Найважливіша зі стадій відома як «сон зі швидким рухом очей» - так званий «швидкий сон». Людина переживає цю стадію кілька разів на ніч. Вона пов'язана з баченням снів, коли всі органи активно функціонують і очні яблука швидко рухаються під повіками. Ця фаза життєво важлива, тому що вона відіграє істотну роль в обробці інформації та у процесах освоєння світу. Людина, що спить, звичайно, не помічає цього, адже її свідомість на цій стадії відключено.

Діти проводять половину сну в цій стадії. Таким чином, вони не тільки ростуть, а й вчаться. Коли дитині виповнюється три роки, частка швидкого сну знижується до 25%, а коли вона досягає шкільного віку, становить уже близько 20%. Після підготовки, яку забезпечують інші фази сну, переживання дня включаються в органічні процеси, які відбуваються під час швидкого сну. Ці враження вносяться в пам'ять. І цей факт демонструє чіткий взаємозв'язок між «активним» сном і пам'яттю.

Сон і зростання

Коли ми спимо, тіло відпочиває від виснажливих денних занять. Тож коли дитина прокидається вранці, чи це та сама людина, що і вчора? Зовсім ні! Якщо все добре, враження, що були отримані протягом дня, змінюють тіло в біологічному процесі сну в нічний час.

Ці зміни в тілі, пам'яті і здібностях дитини залежать від її віку і вражень, які вона здобула. Малюк багато переживає, хоч і переважно підсвідомо, проте навіть ці підсвідомі враження дуже значущі. Вночі вони впливають на процеси розвитку тіла, які також є підсвідомими. Школярі або підлітки розвиваються набагато більш усвідомлено. Під час сну вночі вони також переробляють враження від спілкування з людьми, і, таким чином, їхні переживання впливають на процеси психологічного розвитку. У старшої дитини формується її власне сприйняття світу, власні погляди і настрої.

Дорослі в денний час чудово усвідомлюють те, що роблять, і можуть здобути реальну користь зі свого сну: вони можуть заснути з проблемою і прокинутися з готовим рішенням.

Порушення сну

На сон дитини може впливати важка їжа, що повільно перетравлюється, біль, підвищена температура й інші фізичні нездужання. Але перешкодити здоровому сну вночі можуть й інакші, не лише фізичні фактори. Багато дітей неспокійно сплять, якщо батьків немає вдома, якщо у них день народження, або якщо наступного дня планується важлива подія. Існують зовнішні, також не фізичні, фактори, які теж впливають на сон. Можна з упевненістю говорити про те, що проблеми зі сном - це насправді проблеми реального світу. Якщо протягом дня зберігався баланс між активністю й розслабленням, зайнятістю й відпочинком, тривогою і спокоєм, між прийомами їжі й порожнім шлунком, тоді організм під час сну обробить увесь денний досвід. Тому враження дня дуже важливі для нормального сну дитини. А ось надмірне сенсорне роздратування може негативно вплинути на сон малюка.