Як купати немовля

Шпаргалка для дбайливих батьків

Купання новонародженого - важливий елемент загартовування, гігієнічного виховання й емоційного контакту з батьками. Чи можна купати дитину до відпадання залишку пуповини? Як часто купати немовля? Чи необхідно кип'ятити воду? Скільки часу повинні займати водні процедури? Яка температура води є оптимальною? Усі деталі - в нашому матеріалі.

Як правильно купати новонародженого

Відповіді на питання, що вас турбували

1. До відпадання пуповинного залишку дитину купати можна. Важливо після купання обережно досуха промокнути рушником місце пуповинного залишку. Водні процедури не уповільнюють відшарування пуповини, однак, як показують дослідження, у малюків, яких обтирали змоченими махровими серветками, пуповиний залишок відокремлювався помітно швидше за тих немовлят, яких купали у ванні. Пупкова ранка гоїться протягом перших двох тижнів життя.

2. Воду для купання рекомендується кип'ятити у разі, якщо ви маєте сумніви щодо її якості.

3. Температуру води для купання новонародженого необхідно обов'язково перевіряти спеціальним водяним термометром. Оптимальними є значення від 36,5 до 37,5 градусів. Поступово температуру знижують, і до шести місяців її показник може досягати 26-27 градусів. У приміщенні, де проводяться водні процедури, підтримуйте температуру на рівні 24-26 градусів. Вкрай важливо, щоб вона не була нижчою за 22 градуси, адже в новонароджених терморегуляція недосконала, і у зв’язку з цим різкі перепади температур для них протипоказані.

4. Як часто купати немовля? Не менш за 2-3 рази на тиждень. Найважливіше - щоб процедура приносила задоволення вам обом. Не поспішайте, щоб не упустити дорогоцінну можливість зблизитися з малюком.

5. Коли купати новонародженого? Ідеальний час для купання ви підберете індивідуально з огляду на свій щоденний ритм і вподобання вашого малюка.

6. Дітей першого місяця життя рекомендується купати 5-10 хвилин. Для двомісячної дитини тривалість водних процедур можна збільшити до 20 хвилин, а коли малюкові виповниться півроку - до 30-40 хвилин. А втім завжди зважайте на самопочуття немовляти.

7. Для очищення шкіри промежини і періанальної області новонароджених можна регулярно використовувати дитячі вологі серветки. А ось якщо шкіра дуже чутлива, підмивайте дитину ватними кульками, змоченими теплою водою.

8. Для купання важливо використовувати дитячу косметику з нейтральним або кислим рН, що містить пом'якшувальні речовини й захисні фактори. Зверніть увагу на засоби, ефективність і безпеку яких доведено клінічними випробуваннями і дерматологічними тестами.

Перше купання малюка вдома

Покроковий алгоритм

Ретельна підготовка

Дитину ні в якому разі не можна залишати без нагляду ані на хвильку. Тому подбайте про те, щоб під рукою були всі потрібні предмети туалету, а саме: ватні кульки, дитячі засоби гігієни, кухлик з теплою водою, махровий рушник, чистий підгузок і чистий одяг. 

Купання немовляти із зануренням

Крок 1. Обережно помістіть немовля у ванночку, міцно підтримуючи під сідницями і задньою частиною шиї.

Крок 2. Дайте малюкові освоїтися у воді і приступайте до вмивання обличчя.

Крок 3. Вимийте шию, руки, груди, животик і ніжки. Особливого догляду через ризик розвитку попрілостей вимагають області шийних, пахвових і пахових складок, а також променезап'ясткових, ліктьових, колінних і гомілковостопних згинів. Потім миють статеві органи і сідниці. Завершальний етап - миття волосся.

Крок 4. Дістаньте дитину з води і промокніть шкіру махровим рушником. Якщо після купання ви помітили сухість та лущення, стане у пригоді Календула дитячий крем. Надягніть на дитину підгузок і загорніть в м'який рушник з капюшоном, який заздалегідь добре було б прогріти, особливо, якщо поточні водні процедури припадають на холодну пору року.

Важливо! Щоб очистити шкіру повік, використовуйте змочені в теплій воді стерильні ватяні кульки. Протирати область очей необхідно в напрямку від зовнішнього до внутрішнього куточка ока.

Не менш важливо! Не забувайте про очищення носика. Візьміть ватний джгутик, змочений в органічній дитячій олійці, введіть його обертальними рухами в ніздрю на відстань 5-8 мм. Повторіть цю маніпуляцію до повного очищення.

Один-два рази на тиждень необхідно очищати зовнішній слуховий прохід. За допомогою ватної палички з обмежувачем видаляйте тільки видиму сірку, що зібралася у вушній раковині.

Усе найкраще – дитині

Традиційно для купання новонароджених використовують трав'яні відвари. Забути про цей клопіт і проводити більше часу з малюком допоможе якісна альтернатива - Календула дитячий засіб для купання з екстрактами лікарських трав від Weleda з виключно натуральним складом. Засіб м'яко очищує і заспокоює шкіру дитини з перших днів життя, а також сприяє загоєнню пупкової ранки.

Ідеальним для догляду за чутливою шкірою немовляти є Календула дитяче молочко для купання. Олія мигдалю і кунжуту огортають шкіру найтоншим живильним і захисним шаром, не порушуючи її природний ліпідний баланс.

Weleda серія з календулою. З перших днів життя

Calendula Cremebad

Календула дитяче молочко для купання

Дбайливо очищує та заспокоює шкіру малюка.
11 reviews
Calendula Entspannungsbad

Календула дитячий засіб для купання з екстрактами лікарських трав

Очищення шкіри і відпочинок після довгого дня.
12 reviews
Calendula Waschlotion und Shampoo

Календула дитячий шампунь-гель для волосся та тіла

Для щоденного очищення та догляду за тілом і волоссям.
36 reviews
Calendula Pflanzenseife Verpackung

Календула дитяче мило

Ніжно та дбайливо очищує шкіру.
8 reviews

А для дітей з 3 років створені шампунь-гелі

Дитячий шампунь-гель 2 в 1 лайм

Дитячий шампунь-гель з ароматом лайма.
6 reviews

Дитячий шампунь-гель 2 в 1 апельсин

Дитячий шампунь-гель з ароматом апельсина.
7 reviews