У передчутті радості

Нові емоції

Час адаптації - перший триместр вагітності

З першого дня вагітності ваш організм концентрується на нових задачах: перші тижні й місяці характеризуються адаптацією до нової ситуації й емоційною двоїстістю. Ви переживаєте час перебудови організму, коли вся система налаштовується на максимальну фізичну працездатність.

Ви виглядаєте, як і раніше: ще не округлився животик і щодо решти ваше життя йде своїм ладом. А втім те, що ваш організм знаходиться не в звичному для нього стані, ви самостійно відчуєте доволі виразно: ваші груди стануть чутливішими і напруженішими, ви будете більше втомлюватися, а вранці всі процеси, неначе розтягуючись, триватимуть удвічі довше. Ваше серце битиметься частіше, іноді ви частіше дихатимете, а ваші емоції будуть діаметрально протилежними. Багато жінок не впевнені, чи роблять вони все вірно і чи дійсно вони готові до своєї нової ролі. Ці думки важливі для батьків, адже вони стають першим кроком зародження зв'язку. Може трапитися, що тепер ви гостріше відчуватимете запахи, з'явиться відраза до деяких продуктів харчування або, навпаки, раптово прокинеться апетит, а також пожалує горезвісна нудота, що виснажує жінок в першому триместрі вагітності. У цей час у деяких майбутніх мам шкіра обличчя стає жирнішою й надчутливою.

Саме в цей період ви відчуваєте, як сильно вам потрібні особлива турбота й підтримка. Потерпіть трохи! Симптоми перебудови організму згодом вщухнуть. Період адаптації триває з 12-го по 16-й тиждень вагітності, а за ним прийде час гарного самопочуття.

Розслабтеся і насолоджуйтеся

Час гарного самопочуття: другий триместр вагітності

«Розвивається нове життя. Пробуджуються всі природні сили».

Усередині вас активно розвивається новий світ, а в організмі розцвітають закладені від природи сили для його підтримки. Нудота перших тижнів минає, животик починає круглішати, але поки що він зовсім невеликий. Уже кілька тижнів ви знаєте, що всередині вас - нове життя, але тепер ви його ще й відчуваєте. Спочатку ці відчуття нагадують ніжне пурхання метеликів у животі, а згодом вони стають все інтенсивнішими. Особливо активно малюк поводиться вночі, коли тіло розслабляється, і у дитини з'являється більше вільного місця для рухів. Вам напевно буде радісно усвідомлювати, що ваше маля рухається, значить - йому добре.

До речі, кожна емоція викликає вироблення різних гормонів в організмі. Іноді це гормони щастя, іноді - гормони стресу. Вони проникають через материнську утробу до малюка, і він відчуває ті ж емоції, що і ви. Завдяки такому тренуванню, після появи на світ він вже буде здатний відчувати цілий спектр людських переживань. Весь цей час дитина розвивається і росте, животик круглішає, зникає талія, а через збільшений об'єм крові цілком імовірне частіше потіння. Ваші ноги починають реагувати на затримку рідини в організмі і зростаючу матку, яка здавлює венозні судини, ускладнюючи відтік крові. Маленьке створіння ще до його народження вже цілковито присутнє у вашому житті, і цей факт викликає в голові все більше питань.

Яке ліжечко підійде в квартиру? Що купувати: дитячий візочок чи слінг, або і те й інше? Як малюк з'явиться на світ: у пологовому будинку за місцем проживання чи у приватному закладі? Робіть так, як велить вам серце, покладайтеся на свою інтуїцію: кожна дитина, кожна людина, на щастя, є індивідуальністю.

Напруга зростає

Час напруги: третій триместр вагітності

Шлях майже пройдено: до народження залишилося лише кілька тижнів!

Лише 4% дітей народжується раніше передбачуваної дати пологів: одні з'являються на світ раніше, іншим потрібно більше часу, щоб бути готовими до життя поза маминого животика. Нехай в останні тижні все йде якомога спокійніше. Зараз – той самий час, щоб відпочивати скількимога частіше.

Свідомо насолоджуйтеся проведенням часу як пари, удвох з партнером, адже вже скоро вас буде троє! Безумовно, бажання взяти, нарешті, малюка на руки, постійно зростатиме. Іноді така думка з'являється і тому, що вагітність стає стомливою: вночі все складніше знайти зручне положення для сну, а протягом дня вас турбує спина або втомлені ноги. Ймовірно, дитина тисне на сечовий міхур, що змушує вас частіше підводитися вночі. Але тоді, коли ви вже навряд чи можете чекати на це, все розпочинається, і ви щиро бажаєте собі ще хоча б трішечки часу.

Малюк скоро з'явиться!