Рекомендації акушера

Ми про все дізналися спеціально для вас!

Вагітність - час, коли жінка шукає відповіді на тисячі запитань, адже до зустрічі з малюком потрібно як слід підготуватися! Щоб допомогти майбутнім батькам, ми хочемо поділитися знаннями експерта-акушера - Христини Хіндерліх. Лікар-акушер не просто приймає пологи - він супроводжує жінку і в допологовий, і в післяпологовий період, аж до завершення годування малюка грудьми.

Головна порада - уважність до себе під час вагітності. Чудово, якщо ви протягом усіх 9 місяців будете добре почуватися, проте так буває далеко не завжди. Ось чому в цей період турбота про себе виходить на перший план.

Скажи мені, коли...

Точний термін

Усі важливі моменти в житті повинні наставати своєчасно. Питання, коли зробити той чи інший крок, прийняти те чи інше рішення, неодноразово виникатимуть і під час вагітності, і після народження малюка. Відповісти на кожне з них допоможуть ваша інтуїція і практичні поради досвідченого фахівця.

Коли прийде відповідний момент...

...щоб розповісти своїм близьким про вагітність?

Повідомити близьким чудову новину про свою вагітність - це так приємно і хвилююче! Цілком можливо, що в прагненні поділитися з ними радістю ви не захочете чекати ані хвилини. І, певна річ, вам буде цікаво побачити їхню реакцію. Наша порада: щоб продовжити радість, попросіть кожного, з ким будете говорити, деякий час тримати цю новину в секреті. У цьому випадку ви зможете особисто повідомити про майбутню подію дорогим вам людям. Адже це так здорово - знайти чудовий привід для спілкування з братами і сестрами, мамою і татом, бабусею і дідусем! А коли саме і кому ви розповісте цю новину, вирішувати вам.

Що стосується терміну, то я завжди раджу говорити всім, включаючи роботодавця, що народження малюка планується на два тижні пізніше розрахованої дати. Лише чотири відсотки дітей з'являються на світ у встановлений термін - решта народжується дещо пізніше. Якщо буде названа точна дата, у міру її наближення навколо вас неминуче виникне напруга: хвилюватиметеся не тільки ви, але і ваші близькі. А це, повірте мені, зовсім не те, на що ви чекаєте від рідних!

Багато майбутніх батьків відкривають свою таємницю широкому колу знайомих тільки після дванадцятого тижня вагітності. Чи наслідувати їхній приклад, вирішувати лише вам.

Не існує закону, який зобов'язував би жінку в установлений термін повідомляти про вагітність роботодавцю. Але чесність, яку ви проявите, напевно буде оцінена. Під час вагітності жінки мають особливі права і захищені від звільнення законом. У такий період вам протипоказані: понаднормова робота і робота в нічний час, важка фізична праця, далекі відрядження. Усі ці питання потрібно обговорити з роботодавцем, адже разом простіше знайти оптимальне рішення і скласти зручний для вас графік роботи.

Коли найкраще...

...починати пошуки лікаря-акушера або укладати контракт на пологи?

Я раджу взятися за пошуки лікаря-акушера якомога раніше, тоді він буде поруч із вами з самого початку вагітності і надасть підтримку в багатьох значущих питаннях. Вирішальними факторами вибору повинні стати ваші потреби та очікування. Дайте собі відповіді на питання, наведені нижче.

  • Наскільки довірчими повинні бути мої стосунки з лікарем?
  • Чи хотіла б я, щоб вагітність від самого початку вів один лікар, чи я можу звертатися по допомогу до різних фахівців (якщо буде така можливість - з одного колективу)?
  • Чи можуть акушер і гінеколог вести нагляд за перебігом вагітності по черзі?
  • Як можна зв'язатися з акушером у разі екстреної необхідності?
  • Якими я уявляю собі свої пологи?
  • Чи хочу я народжувати в пологовому будинку або у приватній клініці?
  • Чи хочу я, щоб лікар-акушер запропонував мені курс підготовки до пологів, чи, можливо, я готова самостійно знайти школу для майбутніх мам?
  • Чи зможе цей фахівець забезпечити мені надійний супровід у післяпологовий період?

Якщо Ви точно знаєте, чого очікуєте від акушера, сміливо приступайте до пошуків. Якщо ж відповіді на деякі питання поки не знайдено - не проблема. Обговоривши всі ці теми з лікарем, ви отримаєте кваліфіковану пораду.

У період вагітності дуже важлива впевненість у тому, що ви перебуваєте в надійних руках. Ось чому при виборі лікаря-акушера і клініки, в якій ви будете укладати договір на пологи, потрібно керуватися і об'єктивною інформацією, і своєю інтуїцією!

Коли має сенс...

...почати відвідувати курси з підготовки до пологів?

Ніякого поспіху! Розрахуйте час так, щоб курс було повністю пройдено за чотири тижні до передбачуваної дати пологів. Але зібрати інформацію щодо різних тренінгів потрібно завчасно.

Курси необхідні для того, щоб фізично і духовно підготувати вас до пологів і всього того, що відбуватиметься після них - тобто допомогти вам і вашому чоловікові стати хорошими батьками. Перш за все, ці заняття слід розглядати як спосіб отримання знань. Якщо майбутні батьки добре проінформовані, сумнівів і страхів із приводу пологів у них значно менше.

На курсах обговорюватимуться теми, яких ви напевно трохи побоюєтеся. Але ці хвилювання безпідставні, а ось достатня кількість інформації допоможе грамотно підготуватися до майбутньої важливої події та мінімізувати ризики. На курсах виконуються вправи, які навчать вас регулювати дихання під час пологів (замість того, щоб концентруватися на больових відчуттях), розслабляти певну ділянку тіла за допомогою масажу і т. ін.

Зараз, під час вагітності, всі ваші думки зайняті тільки пологами, а решта здається не дуже важливим. Але не можна забувати про те, що після пологів на перший план вийдуть зовсім інші задачі. І що швидше ви підготуєтеся до народження дитини, то краще. Особлива увага на курсах приділяється післяпологовому періоду: вам розкажуть, як правильно годувати малюка і доглядати за ним, як стати хорошими батьками.

Чи слід вашому партнерові відвідувати курси разом із вами? На мою думку, це зовсім не обов'язково. Проте рішення і в цьому випадку приймати особисто вам.

Чи зміниться під час вагітності...

...моя спортивна програма?

Прислухайтеся до свого організму і слідуйте інтуїції. Ті жінки, які до вагітності вели інтенсивне спортивне життя, при бажанні можуть у першому триместрі продовжувати тренування у звичному ритмі - до тих пір, поки почуваються добре.

А втім у більшості випадків полегшити навантаження все-таки не завадить. У міру збільшення терміну вагітності організм вимагає зменшення інтенсивності спортивних занять. Не можна також різко припиняти тренування: рух під час вагітності є дуже корисним і для мами, і для малюка. Зокрема, пробіжки можна замінити спортивною ходьбою або гімнастикою.

До того ж 3-5 разів на тиждень замість них можна просто гуляти. Ідеальний вид спорту для вагітних - плавання: у воді людина відчуває щось подібне стану невагомості, розвантажуються спина і суглоби.

Коли я зможу…

... залишати свою дитину з нянею або бабусею?

Ніяких правил щодо цього не існує: кожна мама повинна самостійно вирішити, коли настане цей момент. У вас є бажання присвятити час собі або повечеряти з чоловіком? Зі спокійною совістю підшукуйте люблячу няню, адже гарний настрій необхідний не тільки вам, але й малюкові. Якщо ви не можете уявити собі, що залишите дитину з незнайомою людиною, попросіть посидіти з нею близьку людину - наприклад, бабусю чи дідуся.

Якщо ж ви прийняли рішення підшукати няню, робіть це спокійно, без поспіху: дуже важливо відчути довіру до людини, з якою залишиться ваша дитина. Приділіть процесу знайомства достатньо часу, подивіться, як малюк реагує на нову людину. Залишивши його в надійних руках, ви зможете проводити свій вільний час з набагато більшим задоволенням. Проте спочатку хвилювання неминуче в будь-якому випадку, і це абсолютно нормально. Переконавшись, що все в порядку, ви розслабитеся і почнете отримувати від свого дозвілля більше радості.